Leul a pierdut aproape 2% in ultima saptamana, pe fondul nervozitatii din pietele financiare internationale, care a determinat caderi pe pietele de capital la nivel global si a lovit mai ales valutele tarilor emergente, cele mai sensibile la scaderea increderii investitorilor straini.
Cursul de referinta anuntat vineri de banca centrala, de 3,7694 lei/euro, arata o apreciere a euro cu 1,95% fata de leu raportat la cursul de referinta de la sfarsitul saptamanii precedente, de 3,6972 lei/euro.

Moneda nationala a deschis saptamana la un curs de referinta de 3,7202 lei/euro, nivel minim al ultimilor trei ani, care marca o depreciere a leului cu 0,62% fata de nivelul de la sfarsitul saptamanii anterioare.

Toate celelalte valute din zona sunt in cadere libera asa ca le-a urmat si leul. E vorba de aversiunea fata de risc a investitorilor, pe fondul problemelor de pe piata de capital", declara, luni, un dealer, citat de NewsIn.

Monedele din regiune au suferit pierderi semnificative la inceputul saptamanii, pe care, spre deosebire de leu, le-au recuperat aproape integral pana vineri. Forintul ungar s-a depreciat, luni, cu 0,91% fata de sfarsitul saptamanii precedente, pana la 259,4 forinti/euro, dar si-a revenit treptat pan la o cotatie de 257,95 forinti/euro la finalul saptamanii.

Zlotul polonez a deschis saptamana cu o cadere de 0,67%, pana la 3,6515 zloti/euro, dar a recuperat teren pana vineri, cand un euro era cotat cu 3,611 zloti. Lira turceasca a avut aceeasi tendinta, inregistrand o pierdere de aproximativ 1,4% luni fata de sfarsitul saptamanii anterioare, pana la un curs de 1,7631 lire/euro, in contextul international tensionat, dar in zilele urmatoare s-a apreciat pana la un curs de 1,7429 lire/euro.

Bursele din Asia au trecut, la inceputul saptamanii, printr-o noua degringolada, investitorii fiind dezamagiti de planul presedintelui SUA, George W. Bush, de relansare a economiei americane. Bursele din Europa au debutat de asemenea cu scaderi considerabile. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urmat tendintele externe, toti indicii acesteia inregistrand, luni, scaderi de peste 4%.

Leul continua sa alunece, iar joi atinge un nou minim al ultimilor trei ani

De luni pana vineri, leul s-a depreciat constant, inregistrand cea mai puternica scadere marti, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 3,7619 lei/euro, cu peste 1% peste cel de luni. Moneda nationala a continuat sa piarda teren in fata celei europene, iar joi a cazut la un nou minimum al ultimilor trei ani, de 3,7695 lei/euro.

Leul nu a mai atins acest nivel din 17 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,8026 lei/euro. Moneda nationala a incheiat saptamana in apropierea acestui nivel minim, la o referinta de 3,7694 lei/euro. Spre finalul sedintei de vineri, un euro era cotat cu 3,7850 lei, revenindu-si din picajul de dupa-amiaza, cand moneda nationala se prabusise pana la 3,8450 lei/euro, pe fondul ordinelor masive de cumparare de valuta.

Fata de dolarul american, moneda nationala s-a depreciat, la inceputul saptamanii cu aproape 1,6%, ajungand luni la un curs de 2,5694 lei/dolar, fata de 2,5290 in vinerea precedenta. Deprecierea monedei nationale fata de cea a Statelor Unite a continuat marti, cand leul a mai pierdut aproximativ 1%, pana la 2,5958 lei/dolar. De miercuri, leul a inceput sa recastige teren, vineri BNR anuntand un curs de referinta de 2,5634 lei/dolar.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri