Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, pe piata nu va mai fi loc pentru bancile mici, in contextul in care este nevoie de institutii puternice, pregatite sa faca fata concurentei. Aceste schimbari vor veni si pe fondul fuziunilor ce vor avea loc la nivelul marilor jucatori de pe piata europeana. Bancile-mama se vor uni, iar unele nume de pe piata autohtona vor disparea.

Divizia A „bancara“

Din 2001, podiumul bancilor a ramas neschimbat, BCR fiind in continuare lider detasat, cu o cota de piata de 26,1%, desi a pierdut peste 3 puncte procentuale (29,3% in 2003). Activele bancii au totalizat, la sfarsitul lui 2004, 235.503 miliarde lei (aproximativ sase miliarde euro). Locul al doilea este ocupat de BRD-Groupe Société Générale, cu active de 116.422 miliarde lei (aproape trei miliarde euro), mai mari cu 43,4% fata de 2003 si o cota de piata de 13%. Raiffeisen este singura banca din cele trei ocupante ale podiumului care a inregistrat o crestere a cotei de piata, ajungand in prezent la 9,2%. Austriecii au consemnat, de asemenea, cea mai mare crestere, cu o dublare a activelor pana la 83.000 de miliarde lei.

Cea mai spectaculoasa ascensiune a avut-o insa HVB, care, dupa o urcare de pe locul noua pe locul sapte in 2004, s-a pozitionat, in urma fuziunii cu Banca Tiriac, direct pe locul patru, cu active totale în valoare de 2.080 milioane euro si o cota de piata cumulata de 7,5%.

In asteptarea privatizarii, CEC nu a avut un an prea bun si coboara pe locul cinci, cu o cota de piata de 5,9% din piata, in scadere cu un punct procentual fata de 2004.
Olandezii de la ING si ABN au facut in 2004 schimb de locuri, ING urcand pe locul sase, cu o cota de piata de 5,62% (fata de 4,26% in 2003), in timp ce ABN a coborat la o cota de 4,97%, de la 5,1%.
A opta pozitie pe piata este ocupata de Bancpost cu o cota de 4,6%, urmata de Alpha Bank (3,18%), iar pe ultimul loc se situeaza Banca Transilvania, care detine in prezent 3% din piata, cu active de 26.033 miliarde lei.

Schimbari la varf

Peisajul bancar romanesc nu va ramane insa mult timp acelasi. Atat BCR, cea mai mare banca romaneasca, cat si CEC sunt scoase la vanzare, privatizarea lor urmand sa produca schimbari majore.
Dupa fuziunea cu Banca Tiriac, HVB Bank ameninta podiumul, anuntand deja intentia de a participa la ambele procese de privatizare. In cazul in care pierd lupta in procesul de privatizare a BCR, austriecii raman cu varianta preluarii CEC, varianta care i-ar duce pe locul doi, in conditiile in care o cota de piata cumulata de 13,4% o depaseste chiar si pe cea a BRD. Singura conditie pentru ocuparea primului loc este insa achizitia BCR, care ar duce activele HVB la peste o treime din totalul activelor bancare romanesti.
„Schemele“ de joc nu se opresc insa aici. Raiffeisen participa de asemenea la privatizarea CEC, iar castigarea bataliei in fata rivalilor de la Erste Bank ii poate duce pe locul doi, cu o cota de 15,1%, lasandu-i pe conationalii de la HVB in afara podiumului.
Grupul Italian Unicredito se afla de asemenea pe ambele liste de pretendenti, insa e posibil ca, dupa efortul financiar facut in preluarea HVB, atentia sa fie indreptata catre incorporarea filialei din Romania.