"Vom incepe, de anul viitor, sa acordam si credit anticipat, care va avea, probabil, o dobanda variabila, la nivelul pietei. Va fi vorba tot despre imprumuturi in lei. Dupa intrarea in vigoare a contractului de economisire-creditare, clientul va trece la creditul cu dobandafixa, de 5-6% pe an la lei, in conditiile sistemului de economisire-creditare", a spus Tulin.

BCR Banca pentru Locuinte are 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare in portofoliul de produse aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In sistemul de economisire creditare, clientii incheie un contracte pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se aduga dobanda si o prima anuala de la stat de 15% din valoarea economiilor (cel mult 150 euro) adaugate in cont, in fiecare an.
Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.

Citeste si:

Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sitem este intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor bancii, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an.

Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 de luni.
De asemenea, nici prima de stat si nici dobanda nu se impoziteaza. Clientul are de asemenea posibilitatea deducerii fiscale in limita a 300 de lei, la calcului impozitului pe venitul global.

In cazul in care se doreste ramburasrea anticipata a creditului, banca nu percepe comision pentru aceasta optiune.