Banca olandeza Rabobank a transmis o scrisoare ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, prin care a anuntat decizia de a se retrage din cursa pentru privatizarea CEC. Cu putin timp inainte, presedintele bancii, Bert Heemskerk, a declarat, ţntr-o conferinta de presa, ca Rabobank nu doreste sa realizeze o achizitie ţn RomÔnia.
Motivul invocat se refera la strategia de maximizare a pretului de vÔnzare care, in opinia Rabobank, reprezinta o abordare gresita a procesului. äConsideram ca Rabobank ar fi putut adauga valoare CEC, i-ar fi dezvoltat operatiunile si ar fi eficientizat institutia pentru a deservi comunitatile locale si pentru a finanta atÔt tranzitia sectorului agricol din RomÔnia, cÔt si dezvoltarea ţntreprinderilor mici si mijlociiô, se mai arata ţn document. Banca apreciaza ca strategia ar fi trebuit sa se axeze pe dezvoltarea graduala a CEC, ţn parteneriat cu conducerea institutiei si cu guvernul.

ä╬n acest context, Rabobank nu crede ca poate avansa o oferta care sa fie apreciata ca ţndeajuns de valoroasa de catre guvernul romÔn pentru a cÔstiga licitatia. Credem ca intentiile autoritatilor sau ale consultantilor acestora nu coincid cu provocarile cu care se confrunta RomÔnia si CEC. Din acest motiv am decis sa nu participam ţn continuare la privatizarea CECô, se precizeaza ţn scrisoare.

Altii n-au decat sa plateasca

Banca olandeza arata ca modul de organizare a licitatiei a atras mai multe institutii dispuse sa plateasca un pret ridicat, ţntrucÔt au experienta ţn diminuarea costurilor mari si ţn restructurarea bancilor cu retea extinsa, precum si in redirectionarea afacerilor spre zone aflate ţn plin proces de dezvoltare. Scrisoarea da de inteles in acest fel ca zonele rurale vor fi neglijate dupa privatizare, acestea neavand inca un potential ridicat de crestere pentru banci.

Oficialii Rabobank au mai aratat ca a fost trimisa scrisoarea de intentie prin care ţsi afirmau interesul pentru CEC ţntrucÔt dezbaterile privind continuarea acestui proces au avut loc ţn interiorul Rabobank dupa data de 31 august, stabilita ca termen-limita de autoritatile romÔne.

Cine a ramas

Alaturi de Erste Bank si Dexia, Rabobank era una dintre cele trei banci interesate de preluarea CEC care nu aveau deja o participare ţn piata romÔneasca. Din cele noua banci care au trimis scrisori de intentie, sase detin pachete de actiuni la societati financiare romÔnesti, respectiv Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft ţn consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G si SociÚtÚ GÚnÚrale.

In doua etape

Selectia candidatilor pentru privatizarea CEC se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte, ţn doua etape. ╬n prima parte, societatile interesate de CEC depun oferte preliminare neangajante, urmate de ofertele finale angajante. CEC este cotata ca fiind a patra banca pe piata romÔneasca, ţn functie de marimea activelor, cu un capital social de 149 milioane lei (RON), 1.407 unitati si circa 9.000 salariati. Guvernul spera ca privatizarea CEC va aduce bugetului de stat 400 de milioane de euro.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri