ING Bank Romania vrea sa isi sporeasca profitul brut cu cel mult 10% in 2009, de la 106 milioane lei anul trecut, si se asteapta la o crestere a activelor cu pana la 10% fata de finalul lui 2008, a spus directorul general al bancii, Misu Negritoiu.
La finalul lui 2008, ING Bank Romania gestiona active de 11,09 miliarde lei.

"Vrem o usoara crestere a veniturilor, dar nu ne intereseaza acest aspect in mod deosebit, ci mai mult evolutia de ansamblu. Vrem o administrare mai buna a activelor, in special prin analiza individuala a clientului, dar si inlocuirea unora dintre active", a mentionat Negritoiu (foto).

El a precizat ca ING isi propune sa nu isi modifice semnificativ raportul dintre credite si depozite la sfarsitul acestui an, fata de cel din 2008. De la inceputul acestui an, raportul dintre credite si depozite a urcat usor, la 95%, de la 93% la finalul lui 2008.

"In 2009, ne bazam pe consolidare si vrem sa pastram aproape la fel raportul dintre credite si depozite. Limitam costul riscului si creditele neperformante si vrem sa reducem costurile, pentru a ne pastra in acelasi raport cost/beneficii", a spus Negritoiu.

Creditele de retail acordate de ING Bank Romania au scazut in primul trimestru cu o treime fata de primele trei luni din 2008, iar volumul total al imprumuturilor s-a redus cu 5% in aceeasi perioada, a declarat directorul general al bancii.

Seful ING Bank Romania a precizat ca se asteapta la o crestere a provizioanelor constituite de banca, iar in cazul creditelor acordate companiilor, ING face o analiza de la caz la caz, pentru a evalua riscul aferent.

"Provizioanele pe care le facem in mod automat sunt in special cele pentru creditele de retail, iar cele prin analiza, subiective, au fost in general facute pentru clientii companii", a mentionat Negitoiu.
El a mai spus ca ING nu rescadenteaza imprumuturile, insa face unele ajustari, pentru a facilita plata creditului.

"Unele banci prefera sa rescadenteze imprumuturile, insa este mai greu pentru creditele de retail. Umblam mai degraba la volum si la colateral", a precizat Negritoiu.

ING Bank Romania are in prezent o expunere de 5-6% pe sectorul imobiliar si al constructiilor, cel din urma fiind reprezentat in portofoliul bancii de "companii mari, cu proiecte in infrastructura". In 2009, Negritoiu se asteapta insa la o restrangere a activitatii in sectorul auto si al constructiilor si la cresteri in sectorul de telecomunicatii si in ce al industriei alimentare.

ING Bank nu va mai deschide alte unitati in 2009, insa nici nu va inchide din cele existente, spune directorul general al bancii.

In prezent, banca are 35 de sucursale pentru companii si 185 unitati ING Self’Bank, pentru persoane fizice. "Ne-am oprit momentan in acest punct cu extinderea si vrem sa ne consolidam reteaua", a spus Negritoiu.
Totusi, banca va lansa unele produse noi in 2009, transferate de la banca-mama, a precizat el.

Creditele externalizate vor fi repatriate odata cu scaderea RMO, cel mult 15% au probleme
Bancile romanesti isi vor repatria creditele exernalizate, odata ce BNR a modificat baza de calcul pentru constituirea rezervelor minime, insa cel mult 15% din aceste imprumuturi sunt cu probleme, a adaugat Misu Negritoiu.

"Repatrierea creditelor ar fi determinata de niste conditii care s-au schimbat, pe considerente economice. Daca nu se mai constituie rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu scadenta mai mare de doi ani, nu are sens ca imprumuturile sa fie trimise afara, atat timp cat ar fi mult mai greu de operat", a declarat Negritoiu.

El a precizat ca exernalizarea creditelor a fost si "o chestiune si de risc", dupa ce ratingul Romaniei a fost coborat sub categoria investment grade, iar asiguratorii au preferat ca respectivele imprumuturi sa fie trimise catre bancile-mama.

Cu toate acestea, costul riscului este inregistrat in continuare in Romania, indiferent de faptul ca respectivul credit e inregistrat aici sau afara, a expicat Negritoiu, iar singura modificare ce va aparea odata cu repatrierea respectivelor imprumuturi va fi inregistrata in datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Din punctul de vedere al riscului sistemic, nu este mare diferenta. Din cate stiu eu, cel mult 15% din aceste credite sunt proaste", a mai spus Negritoiu, citat de NewsIn. ING Bank Romania a externalizat pana in prezent cel mult 10% din portofoliul de credite al bancii, a precizat el.

Volumul creditelor externalizate de banci in intervalul 2006-2008 se ridica la aproximativ 35% din soldul creditelor la finalul anului trecut, au declarat, marti, pentru NewsIn surse din banca centrala, in conditiile in care volumul imprumuturilor la 31 decembrie 2008 era de aproape 50 miliarde euro.

"Sunt cateva banci, sapte-opt, care externalizeaza portofolii de credite", au declarat sursele respective pentru NewsIn, fara sa dea alte detalii privind maturitatea imprumuturilor respective.

Bancile au ales sa externalizeze, in ultimii ani, sume importante din portofoliile de credite, pentru a evita o serie de masuri costisitoare impuse de reglementarile pietei bancare din Romania, precum constituirea de rezerve minime obligatorii, pentru care nivelul este in prezent de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

BNR a inceput, in acest an, sa relaxeze rezervele minime obligatorii, si a decis sa scuteasca bancile de constituirea rezervelor obligatorii pentru finantarile cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri