Schimbarea legii pietei de capital aduce modificari importante pentru jucatori. Va aparea Fondul de compensare a investitorilor, institutie care functioneaza precum Fondul de garantare a depozitelor bancare.
äFondul de compensare a investitorilor este o institutie noua, la care sint actionare toate casele de brokeraj. Rolul sau este acela de garantare a banilor investitorilor de la societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) pina in limita a 20.000 de euroô, sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cum functioneaza, in fapt, fondul

In acest moment, nu exista un fond de compensare a investitorilor pentru piata de capital. De-abia prin noua lege a pietei de capital, aprobata in acest an de Parlament, s-a prevazut existenta unei asemenea institutii. äSintem in faza de a inregistra noua institutie la Registrul Comertului, iar mai apoi se va trece la colectarea banilor de la casele de brokerajô, ne spune Stere Farmache. Intr-o prima faza, valoarea sumei alocate va fi de 1.000 de euro, urmind sa creasca pina in anul 2012, cind va atinge plafonul prevazut in lege, la 20.000 de euro. E mult, e putin, e greu de spus. Dar nu trebuie uitat faptul ca plafonul la Fondul de garantare a depozitelor bancare este la ora actuala de 6.000 de euro. Deci, nu putem spune ca este putin, mai ales ca la bursa omul stie ca isi asuma un risc mult mai mare decit la banca.

Cind se acorda despagubirile

äNu se acorda despagubiri din acest fond, daca avem de a face cu o frauda sau un furt din banii clientuluiô, spune directorul BVB. In aceste conditii raspunde casa de brokeraj la care cetateanul isi are contul si, bineinteles, brokerul care a facut o asemenea manevra. äBanii din Fondul de compensare a investitorilor sint acordati doar in situtia in care casa de brokeraj a dat faliment si s-a umblat in banii clientilor pentru a face diferite platiô, mai spune Stere Farmache. Noua institutie va intra in vigoare cel mai tirziu in aceasta toamna, mai precis in luna octombrie. Banii colectati de la casele de brokeraj de fondul de compensare a investitorilor vor fi investiti doar in depozite bancare si in titluri de stat, nicidecum in actiunile societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Asta pentru ca in orice moment fondul sa aiba lichiditati pentru despagubiri.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri