Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va incepe, de la mijlocul lunii in curs, emiterea de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

Dupa mai multe amanari de incepere a emiterii politelor de asigurare obligatorie a locuintelor, membrii PAID vor incepe sa subscrie polite PAD (polita obligatorie emisa de PAID n.r.) incepand cu data de 15 iulie 2010.

Incepere asigurarii prin PAID vine intr-un moment in care Romania se confunta cu inundatii severe in zonele rurale.

Politele PAD ii vor putea acoperi chiar si pe proprietarii de locuinte din zonele indundabile, care nu pot fi protejati de asiguratori individuali in conditiie in care locuintele acestora sunt considerate neasigurabile (o locuinta devine neasigurabila fiind amplasata intr-o zona in care se stie cu siguranta ca un anumit risc se va produce n.r.) in urma indundatiilor care se repeta in acele zone la o perioada de 2-3 ani.

PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, care este aplicata de primarul localitatii in care locuinta este amplasata.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru cele de tip B.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Rosu, ASF: Prioritatile anului 2019, modificarea legilor RCA si PAID