Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta de politica monetara de astazi mentinerea ratei dobanzii cheie la 6,25%, precum si pastrarea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Banca centrala a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%, analistii anticipand corect decizia BNR.

Ratele rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le pastreze la banca centrala au fost mentinute la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru cele in valuta. Economistii mizau pe pastrarea ratei rezervelor la pasivele in lei, insa unii dintre ei considerau ca banca centrala ar putea reduce rata rezervelor la valuta la 20% pentru a injecta mai multa lichiditate in piata.

ING considera ca banca centrala va decide o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 25% la 20% in conditiile in care banci au imprumutat Ministerul de Finante cu 1,2 miliarde de euro. O reduce a rezervelor la valuta ar fi inseamnat inca o sansa pentru Finante de a emite titluri de stat denominate in euro in august sau septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Setari Cookie-uri