De miine, Connex nu mai exista. Clientii sai devin abonati la Vodafone, operatorul international care a cumparat MobiFon
Ziua de 27 aprilie marcheaza moartea unuia dintre cele mai cunoscute branduri romanesti, Connex. Clientii operatorului de telefonie mobila intra oficial sub aripa Vodafone, cea mai mare companie de comunicatii mobile din lume. Schimbarea verdelui Connex pe rosul Vodafone nu va fi singura: aceasta va fi insotita de o serie de noi servicii oferite de operatorul international clientilor sai din Romania.

Unde incepe povestea

In noiembrie 1996, consortiul canadian Telesystems International Wireless (TIW) cistiga una dintre cele doua licente de telefonie mobila disponibile pe piata. Atunci a aparut compania MobiFon, care mai avea, pe linga TIW, in actionariat AirTouch Canada, Logic Telecom, Fondul Roman de Investitii, Ana Electronics, grupul industrial ISAF si Posta Romana. In 15 aprilie 1997, in Romania era lansata prima retea de telefonie mobila digitala, sub numele de Connex GSM. La doar 135 de zile de la primirea licentei.

Opt ani in citeva rinduri

In 1998, Connex lanseaza serviciul de mesaje scurte (SMS). In acelasi an urmeaza lansarea serviciilor de date si fax. In 1999, Connex ofera servicii complete de Internet prin Xnet. In 2000, operatorul lanseaza serviciul de chat, precum si tehnologia WAP (Wireless Application Protocol). Dupa un an, urmeaza primul portal mobil din Romania, myX, si serviciile de divertisment mobil (dating, tonuri de apel, logo-uri si jocuri). Tot in 2001 introduce GPRS (General Packet Radio Service). 2002 aduce Mobile Banking si incarcarea electronica a cartelelor, iar 2003 serviciul Connex NetZone (acces wireless la Internet cu viteza broadband) si GPRS Roaming.

Acelasi an inseamna lansarea serviciului mail2sms, care permite trimiterea de mesaje text din Microsoft Outlook pe mobil si a serviciului myBanking, care permite plata facturii de pe telefonul mobil. La 6 octombrie 2003 Connex atinge cifra-record de trei milioane de clienti. In 2005 sint lansate oficial, in premiera, serviciile 3G. Mai 2005 marcheaza cea mai mare tranzactie din Romania ultimilor 15 ani (estimata la 2,5 miliarde de dolari), la acea data, prin cumpararea MobiFon de catre Vodafone, iar o luna mai tirziu se lanseaza primul portal 3G din Romania, Play.

In prezent, Connex are 6,1 milioane de clienti in Romania si produce, conform companiei, 1% din PIB-ul Romaniei. Vodafone are divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14 tari, oferind servicii catre mai mult de 154,8 milioane de clienti din intreaga lume.

Conducerea Connex

In perioada 1997-2000, la conducerea companiei s-a aflat Alexander Tolstoy, urmas al marelui scriitor Lev Tolstoi. Din 2000, conducerea a fost preluata de un alt canadian, Ted Lattimore, care a fost urmat de o romanca, Liliana Solomon, de la 1 noiembrie 2005, data de la care se schimba si numele operatorului in Connex Vodafone. Anterior, aceasta a detinut pozitia de director financiar al operatorului T-Mobile din Marea Britanie in departamentul GSM din companie. Liliana Solomon a mai ocupat si functia de vicepresedinte executiv la Deutsche Telekom.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5003&art=11994&cHash=1c575a882a

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri