Era un mod de a proiecta secolul urmator într-un scenariu pesimist, în care inventatorii ar trebui sa se reorienteze profesional. Daca ar fi trait în zilele noastre, Duell ar fi fost silit sa admita ca s-a înselat. Pentru ca întotdeauna e mai simplu sa privesti în trecut decât în viitor. La peste 100 de ani de la aceasta declaratie, un grup de oameni de stiinta si experti în tehnologie informatica îsi asuma din nou rolul de vizionari si propun scenarii pentru Internetul anului 2020.

Studiul a fost realizat de Pew Internet & American Life Project si a fost condus de Princeton Survey Research Associates International. A cumulat opiniile a 742 de specialisti în Internet. Interviurile s-au realizat online, în perioada 30 noiembrie 2005-4 aprilie 2006.

Scenariile viitorului

Respondentilor li s-a prezentat o lista a unor scenarii care ar creiona pozitia Internetului în anul 2020. Peste 55% din participanti au fost de acord ca pâna în 2020 se va perfectiona interoperabilitatea mondiala a retelei, permitându-se astfel un schimb usor al informatiei, precum si usurarea proceselor de autentificare si facturare online. Comunicatiile mobile vor fi accesibile unui numar mult mai mare de utilizatori de Internet, oriunde în lume si la costuri din ce în ce mai reduse.

Printre scenariile respinse de participantii la studiu l-am putea aminti pe cel privitor la preponderenta limbii engleze între limbile vorbite în lume, în 2020, datorita globalizarii accentuate, dictate de Internet. 56% din cei intervievati au raspuns ca, în 2020, accesul din ce în ce mai extins la retea poate sa asigure o aliniere a nivelului de trai pentru multi dintre locuitorii tarilor cu populatie online importanta.

Dincolo de concluziile studiului PEW, ar trebui totusi sa avem în vedere problemele reale ale Internetului modern atunci când ne gândim la un scenariu de evolutie a acestuia. În prezent, probabil ca soarta lumii virtuale depinde de modul in care se va reusi rezolvarea a doua dintre problemele majore cu care se confrunta Internetul la acest moment: criminalitatea informatica si pierderea intimitatii online.

ViruSi, spam Si criminalitate

Probabil ca, odata cu exacerbarea modului în care spamul sau virusii încarca serios traficul de Internet, odata cu folosirea retelelor la capacitate din ce în ce mai mare (datorita serviciilor de banda larga - televiziune online, spre exemplu - ce urmeaza sa devina mult mai utilizate în viitor), vom ajunge sa cream retele cu acces din ce în ce mai restrictionat. Toate aceste necesitati sunt impuse de reticenta cu care oamenii viitorului ar putea privi un Internet afectat într-o proportie uriasa de spam, virusi, furt de identitate si alte tipuri de crimina-litate informatica pe care le vom inventa, probabil, în viitor.

La o conferinta desfasurata în iunie 2006 la Boston, SUA, oficiali ai Microsoft au declarat ca o parte importanta a computerelor din lume sunt sau au fost infectate de virusi. Cifrele prezentate aratau ca un computer din 311 scanate de aplicatia Windows Malicious Software Removal Tool a fost afectat de un virus. Studiul s-a realizat pe cele 270 de milioane de computere din întreaga lume, care au rulat aplicatia Microsoft.

Intimitate de vânzare

La asta se refera specialistii cand vorbesc despre dilema utilizatorului de Internet din 2020. De câstigat ar fi accesul mult mai liber la multe resurse informationale. De pierdut - calitatea de anonimi pe care o invocam de fiecare data când vorbim de experientele online. În realitate însa, „intimitatea este deja un mit. Tehnologic vorbind, acest concept apartine deja trecutului“. Asa crede Hal Varian, profesor al Universitatii Berkeley din California si consultant al Google. O realitate care ar trebui sa ne puna pe gânduri. În opinia profesorului Varian, implementarea unor norme sociale si limite legale nu ar putea decât sa înlature excesele cele mai evidente.

Bariere in calea informatiei

În acest context, pentru a sustine ideea ca studiul PEW nu a reliefat neaparat cel mai posibil scenariu al viitorului, vine si opinia lui Peter Kim, Senior Analist al Forrester Research. Acesta considera ca „motivatia profitului va împiedica schimbul de informatie la nivel mondial. Chiar daca interoperabilitatea va fi mult mai extinsa decât ne-am imaginat vreodata, retelele se vor conforma modelului serviciilor de utilitate publica, cu investitori-actionari ai crearii, transmisiei si difuzarii informatiei. Companii care formeaza tot acest lant economic vor functiona ca bariere în calea circuitului informational, încercând sa colecteze partea care li se cuvine din tariful de conectare si utilizare a serviciilor de Internet“.

Opinia lui Peter Kim concluzioneaza foarte bine o realitate pe care v-am prezentat-o si noi, de-a lungul întregului an: discutiile care se poarta în Congresul American asupra legislatiei privind „neutralitatea Internetului“; goana marilor furnizori mondiali de servicii pe Internet dupa ocuparea unor cote de piata cât mai extinse, în teritorii ramase înca neacoperite; spirala nebuna a serviciilor de tipul „me too“/ „si eu“ pe care au ales sa le dezvolte Google, Microsoft, Yahoo!, Amazon si altii (hartile online sunt doar un exemplu).

Fara o crestere constanta a numarului de utilizatori de Internet, nu putem asista la obtinerea profiturilor uriase pe care si le-au asumat echipele de management ale marilor companii online. La momentul la care se vor epuiza potentialele de crestere ale pietei chineze, piete din ce în ce mai mici vor deveni câmpul de bataie al marilor jucatori internationali. La acel moment, o piata ca România, alaturi de alte state din Europa Centrala si de Est, ar putea fi invadata de mogulii lumii online.

În acest context, ar trebui sa recunoastem ca, dincolo de scenariile suave propuse de studiul PEW, toate semnele actuale ne pot conduce la ideea unui viitor în care Internetul va cunoaste cel putin o depresiune severa, pâna în anul 2020. Am putea asista astfel la un proces de scadere a interesului investitional în proiectele online clasice, pe masura ce piata mondiala a serviciilor importante este dominata, din ce în ce mai dur, de o mâna de jucatori mondiali.

Acestia se vor vedea pusi, la un moment dat, în fata recunoasterii unor cresteri infime ale ratelor de profit, raportate la prezent. O gestionare utila a acestei crize ar putea aduce în atentia publica adevarate retele paralele de acces la Internet, unde o anumita companie îsi poate administra, cu maximum de profit, propriile servicii. Google încearca acest lucru, probabil, prin construirea propriei retele wireless în SUA, pentru care a încheiat deja parteneriate cu dezvoltatori americani locali.