Adeo Ressi, CEO al The Founder Institute (TFI), vrea sa schimbe lumea. Si nu asa cum isi doresc tinerii si ambitiosii antreprenori, ci pornind de la o “baza” solida – TFI a sprijinit peste 4.000 de companii la nivel global care au construit o valoare de peste 25 de miliarde de dolari, in peste 200 de orase din intreaga lume. Bun prieten cu Elon Musk, CEO Tesla si SpaceX, Adeo nu s-a ferit sa aduca in discutie subiecte precum robotica, descentralizarea intregii lumi, dar si daca si cum aduc banii (multi!) fericirea.

Adeo, care a vandut doua companii cu un miliard de dolari inainte de a implini 30 de ani, este un personaj foarte deschis si stapan pe sine, insa totodata si extrem de uman. De fapt, intrebat cu cine ar dori sa ia pranzul daca ar putea cu oricine din istorie, a raspuns ca ar vrea sa se revada pe el la 18 ani si sa isi spuna sa isi pastreze puritatea.

“Acum, la 47 de ani, sunt mult mai experimentat decat am fost vreodata, insa totodata este o lupta continua cu pastrarea puritatii. Ar fi fascinant sa ma pot intoarce si sa ma vad atunci, fiind atat de neexperimentat si totodata atat de inocent! Pe masura ce imbatranesti, experienta iti ingroapa anumite stari…”, spune Adeo, intr-unul dintre nu foarte putinele momente cand a vorbit despre a fi om.

El s-a aflat in Romania pentru putine ore pentru ca vede in Bucuresti un oras cu mare potential antreprenorial. “Vizitez intre 30 si 50 orase pe an, si le aleg doar pe cele care au un potential real de succes. Si daca ma aflu aici inseamna ca da, Bucurestiul a atins acest potential”!

De fapt, per total Europa de Est este privita de Adeo Ressi ca un ecosistem intreg de inovatie, insa care inca nu si-a “decis” varful, liderul.

“Consider ca un stat este lider in inovatie atunci cand companiile “se bat” sa fie prezente acolo, atunci cand companiile intra in tara respectiva in cautarea de finantare, cand oamenii migreaza acolo cautand de munca si oportunitati. Prin definitia aceasta, niciun stat din Europa de Est nu a ajuns acolo, insa va fi interesant de vazut cine va fi. Estimez ca in 2-5 ani acest lucru se va intampla”, spune Adeo, usor aplecat in fata si gesticuland, uneori, larg.

Vrea sa sprijine crearea a 1.000 de venture funds. Conduse de oameni care sa nu fie caucazieni!

Alaturi de The Founder Institute, Adeo lucreaza activ la un program prin care sa sprijine tinerii antreprenori, “care sa nu fie albi!”, sa lanseze propriile fonduri de venture capital.

“As vrea sa structurez acest program (si sunt foarte bun la a structura lucruri!) pentru a ajuta lansarea a 1.000 de fonduri. Practic aproape un sfert din toate cele existente in prezent”.



Acest lucru este necesar deoarece in intreaga lume se intampla inovatii constant, insa nu sunt suficiente fonduri si multe dintre ele, din lipsa de bani, se blocheaza.

Si de ce sa NU fie conduse de albi? Ma arat intrigat de amanuntul acesta.

Adeo rade cu pofta, ridica din umeri si spune – “pentru ca aproape 100% sunt DEJA conduse de oameni albi! Diversitatea si incluziunea sunt necesare, nu?”

Pentru ca un start-up sa primeasca investitii, trebuie ca viziunea antreprenorilor sa se alinieze cu viziunea lui Adeo Ressi si a TFI.

“Adica descentralizarea umanitatii si oferirea de puteri sporite individului! Vreau ca The Silicon Valley sa nu mai fie “axis mundi”, cum inca este, din pacate. Nu as investi niciodata in ceva ce propune sprijinirea centralizarii”.

Schimbarea paradigmei clientilor schimba INTREAGA omenire

Omenirea se afla intr-un punct de criza existentiala, din cauza deciziilor proaste (multe neintentionate ce-i drept) luate de-a lungul istoriei, mai ales de mega corporatiile care inca domina.

“Acum ne inventam iesirea din impas, si TOT companiile vor schimba asta. Companiile in care noi investim, de exemplu, trebuie sa adere la un cod acceptat de Natiunile Unite privind ecologia, de exemplu. Publicam KPI’s pentru companii in acest sens. Urmatoarele companii care vor face miliarde vor avea grija si de mediu. De ce zic asta?

Pentru ca “credinta” a devenit moneda succesului. Asistam la o schimbare masiva in societate; tinerii de 15-20 de ani nu mai cumpara lucruri in care nu cred! Per total vorbesc – bauturi, mancare, chiar si haine, iar cand acestia vor deveni mass consumers, companiile vor trebui sa se alinieze sau sa dispara”, subliniaza investitorul.

Deja asistam la o schimbare, inclusiv din partea marilor corporatii care pana acum au distrus, direct sau indirect, planeta. Insa, considera Adeo, mare parte din aceste schimbari sunt doar “de ochii lumii”, campanii de marketing.

“Vine cineva de la marketing dintr-o mare corporatie care polueaza si intreaba, in sedinta, care ar trebui sa fie credinta noastra!? Apoi baga milioane in reclame, laudandu-se. Nu, nu va functiona asta, companiile se vor FONDA pe baza credintelor – si deja vedem schimbari masive in industria cosmeticelor, de exemplu – materiale eco, grija fata de angajati si asa mai departe”.

Din ce in ce mai multe companii de tehnologie sau auto se aliniaza acestui trend de non-compromisuri.

“Si sa fim seriosi, cati crezi ca in 10 ani vor mai cumpara produse pe baza reclamelor de pe Google sau Facebook?! Va fi o miscare TECTONICA, Google va deveni irelevant, Facebook, Amazon…”.

Aici simt sa il intrerup. Google sa dispara?!

Zambeste si ma intreaba ce s-a intamplat cu Yahoo!. Dar cu Nokia? Ba chiar si Microsoft era pe cale sa dispara!

“Compania care o va inlocui pe Google va fi construita pe o baza de credinte MULT mai solide, la care va adera mare parte din umanitate. Aceea care are acum intre 15 si 20 de ani”.

Va fi viitorul al robotilor si al robotilor?

La aceasta intrebare, ochii lui Adeo sclipesc. Stiam dinainte de interviu ca el este bun prieten cu Elon Musk, asa ca banuiam sa aiba o opinie clara asupra subiectului.

“Da, ai dreptate, vorbesc cu Elon despre asta uneori. Noi, la The Founder Institute, am realizat cel mai mare studiu psihologic uman din istorie. Printre zeci de mii de respondenti si aplicanti care doresc investitii, anual, apoi reluam periodic programul”.

Ce a invatat investitorul din acest studiu? Ca toti oamenii sunt “masini programabile”.

Da, avem un scop, suflet, o esenta care poate transcende programarea. Dar in esenta ne-am AUTO programat sa fim cobai, soareci, intr-un labirint. “Sunt in favoarea descentralizarii FIX pentru a ajuta omenirea sa iasa din labirintul in care ne aflam”.

Deciziile ne sunt ghidate, precum le sunt ghidate si soarecilor – mergi stanga, fa dreapta, priveste doar inainte. Alegerile NE sunt facute, ne sunt prestabilite, impuse aproape.

“Este intrebarea timpurilor noastre – ne vom oferi puterea de a construi un viitor frumos, sau vom continua pe calea in care construim un viitor distopic, in care suntem, practic, controlati de AI, de roboti? Cred ca ar trebui sa ne punem aceasta intrebare mai des, sa discutam pe tema aceasta mai des!”.

Trebuie sa avem grija ce facem si sa fim constienti asupra impactului pe care il au actiunile noastre, la nivel macro. “Este important ca in urmatorii 10 ani sa oferim oamenilor puterea si mijloacele sa contribuie la cresterea si infrumusetarea umanitatii”.

Prietenia cu Elon Musk si “viata de miliardar”

Adeo Ressi este vechi si bun prieten cu fondatorul Tesla. “Am depasit de mult perioada in care ne dadeam sfaturi de afaceri, suntem…doar prieteni. Doua persoane foarte hotarate, decise, insa conducem lumea in feluri diferite”.

Daca Elon are o directie foarte palpabila, pragmatica, construind lucruri fizice – masini, nave spatiale, Adeo a mers spre zona de teorie, de a inspira si, prin acestea, sa schimbe lumea prin mii de proiecte mai mici, sprijinite de The Founder Institute.

“Este foarte satisfacator sa vezi doua modele diferite, care lucreaza spre un scop comun – imbunatatirea intregii lumi. Ma simt intotdeauna revigorat cand Elon repurteaza o noua victorie!”.

Cum e lumea miliardarilor? Aduc banii fericirea?

Incep prin a-l intreba pe Adeo in ce ar investi chiar acum daca i-as da, din salariul meu, 100.000 de euro. OBLIGAT sa investeasca in ceva!

Rade si, pentru prima oara, cade pe ganduri cateva secunde bune. “Dificila intrebare…ce-i drept mi se intampla destul de des sa-mi “pice” 100.000 de euro, dar de obicei se duc rapid!”, rade el.

“Da, este o problema de care sunt EXTREM de pasionat si pe care chiar incerc sa o rezolv”. (A se observa cum investitorul porneste de la PROBLEMA – n.r.). “Aceea a performantei PRESEI, pe plan mondial. Este o problema extrem de mare – stiri incomplete, partinitoare sau pur si simplu fake news!”.

Toate acestea creeaza consecinte EXTREM de grave, pe plan global. “As investi bani, multi bani, pentru a corecta asta. Dar da, este o problema extrem de complexa. Nu investesc decat extrem de rar in nume propriu – ar fi gresit sa fac asta, ca CEO al TFI, dar in aceasta problema am facut-o si o sa o mai fac”.

Practic, daca cineva citeste si crede un fake news, efectul social poate fi extrem de mare. “Iar calitatea presei scade rapid. Punand in ecuatie si social media care amplifica, deja vorbim de o calamitate pe cale sa se intample”, considera investitorul.

Citeste si:

    Cum defineste succesul?

    Iarasi, cateva momente de gandire. Pumnii in barbie, precum o renumita statuie.

    “Succesul in viata este sa te aliniezi credintelor tale si sa incerci sa aduci lumii lucruri frumoase. Pentru tine succesul inseamna sa ai o familie? Perfect, daca asta este ce iti doresti cu adevarat. Succesul este sa ai multi bani? La fel, pastrand aceeasi definitie”.

    Asistam la o explozie a prosperitatii. Din ce in ce mai multi oameni descopera cum este sa aiba bani, si astfel, din pacate, multi considera ca a avea bani este a avea succes.

    “Cu cat mai multa prosperitate, cu atat mai bine, cred ei. De fapt, insa, cei mai bogati oameni nu sunt deloc si cei mai fericiti. Unul dintre prietenii mei, in lista miliardarilor lumii, s-a sinucis recent. Banii reprezinta doar un mijloc prin care iti poti atinge scopurile, insa in sine nu aduc fericirea; cu ajutorul banilor, fii cea mai buna versiune a ta!

    Din vorba in vorba, ajungem sa discutam despre “deja miliardari” si “viitorii miliardari”, si investitorul are pareri foarte clare si sigure in acest sens.

    “Sa il luam ca exemplu pe Bill Gates. A facut o multime de lucruri rele, a strans o avere enorma, multa pe baza acelor lucruri nu tocmai pozitive. Cu toata averea lui greu de imaginat, TOT nu reuseste sa rezolve probleme stringente ale umanitatii.

    Opus, Elon Musk a facut o avere enorma incercand sa aiba un impact POZITIV asupra lumii”.

    Concluzia? Miliardarii “vechi”, aici intrand si Mark Zuckerberg, au facut bani pe spatele oamenilor, profitand de ei. Miliardarii care vor aparea in urmatoarea decada vor face bani constructiv, incercand sa creeze lucruri frumoase in lume, etice. Altfel vor disparea, vor fi penalizati de tanara generatie.

    Adeo Ressi ar mai fi vrut sa stam si sa discutam mai ales pe teme precum robotica, insa programul nu ii mai permite. Ii intind mana, insa in loc sa o ia, ma imbratiseaza, ma bate pe spate si imi spune ca ii place sa discute si alte subiecte, “mai fierbinti”, si imi multumeste pentru asta.

    Chiar daca poate este o miscare “de PR”, iti dai seama, iar, cat de important este ca in spatele banilor sa ramai, totusi, in primul rand OM.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri