Autorităţile italiene au anunţat că au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT, acuzat că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, informează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie "cu efect imediat" va avea drept consecinţă "limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT", a anunţat într-un comunicat de presă Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia.

Astfel, cei care au adresă IP din Italia nu mai pot accesa platforma dezvoltată de OpenAI, ceea ce înseamnă că fanii români ai lui ChatGPT nu-l mai pot utiliza.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost "adoptat" rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene.

De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

În acelaşi comunicat, Autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT "a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată".

Autoritatea italiană îi reproşează totodată software-ului ChatGPT "absenţa unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absenţa unei baze juridice care să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a 'instrui' algoritmii care fac să funcţioneze platforma".

În plus, în contextul în care acest robot conversaţional se adresează persoanelor de peste 13 ani, "Autoritatea pune accentul pe faptul că absenţa oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare".

Autoritatea italiană a cerut OpenAI "să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate" pentru remedierea situaţiei, "sub sancţiunea unei penalităţi de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obţinută anual la nivel mondial".

Anunţul intervine într-o perioadă în care Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

De la operaţiunile de "phishing" şi până la dezinformare şi programe malware, capacităţile care evoluează rapid ale roboţilor conversaţionali (chatbots) sunt susceptibile de a fi rapid exploatate de persoane rău intenţionate, a estimat Europol într-un raport.

Elon Musk şi sute de experţi de la nivel mondial au lansat un apel public prin care au cerut o pauză de şase luni în cercetările ce privesc inteligenţele artificiale mai puternice decât ChatGPT 4, modelul OpenAI lansat la jumătatea lunii martie, evocând "riscuri majore pentru omenire".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri