China Mobile, cel mai mare operator telecom din tara, a anuntat pentru acest an un plan de investitii in valoare de 58,8 miliarde yeni (8,6 miliarde dolari) pentru dezvoltarea generatiei a treia de tehnologie telefonica mobila.

Compania, care a acordat recent licenta pentru dezvoltarea standardului 3G TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code Division Multiple Access), va folosi banii pentru a construi in jur de 60.000 de statii, care vor acoperi 238 de orase, a anuntat compania.

In prezent, compania opereaza mai mult de 20.000 de statii, care conecteaza apelurile dintre telefoanele mobile, in intreaga tara, potrivit comunicatului de presa.

Telecomunicatiile de a treia generatie sunt pregatite sa fie instalate in China, dupa ce saptamana trecuta guvernul a emis licenta pentru acest tip de comunicatii, permitand transmisii de date mai rapide si servicii precum apeluri wireless pe o arie intinsa, navigare web si video.

Ca parte a China Mobile, China Unicom a primit licenta pentru standardul european WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), in timp ce China Telecom va manevra standardul 3G CDMA 2000 (Code Division Multiple Access).

Beijing a anuntat luna trecuta ca este de asteptat ca furnizorii de servicii telecom sa investeasca aproape 41 miliarde dolari in retelele 3G de-a lungul urmatorilor doi ani, iar in 2009 vor fi cheltuiti cel putin 29 miliarde dolari.

De asemenea, guvernul chinez a anuntat ca lansarea serviciilor 3G a fost o parte importanta a efortului de a contracara efectele declinului economic global.

China este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, cu mai mult de 634 milioane de abonati pana la sfarsitul lui noiembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Cosmote Romania, contract cu ZTE pentru dezvoltarea de retele 4G
Setari Cookie-uri