Cu un numar de abonamente care echivala anul trecut cu 119% din populatia Uniunii Europene - cu 7% mai mult decat in 2007 -, Europa este lider mondial in domeniul serviciilor de telefonie mobila, depasind detasat SUA (87%) si Japonia (84%), se arata in raportul de progres al CE privind piata unica a telecomunicatiilor, anunta NewsIn.

In pofida crizei economice, sectorul telecomunicatiilor in UE a continuat sa creasca in 2008, inregistrand venituri de peste 300 miliarde euro, cu 1,3% mai mult decat in 2007. Procentul de crestere este superior celui de 1%, corespunzator cresterii PIB-ului real al intregii economii, mentioneaza raportul.

Datorita competitivitatii din acest sector, consumatorii au avut cel mai mult de castigat, in sensul ca platesc mai putin. Datorita actiunilor intreprinse la nivelul UE, valoarea medie a facturilor telefonice a scazut in 2008 de la 21,48 euro la 19,49 euro, iar 75% dintre consumatorii europeni beneficiaza acum de conexiuni la internet de cel putin 2 megabiti pe secunda (viteze care permit, de exemplu, vizionarea programelor TV pe Internet).

Totusi, raportul Comisiei avertizeaza ca, in lipsa unei mai bune coordonari la nivel european, beneficiile pietei unice a telecomunicatiilor ar putea fi periclitate de reglementari inconsecvente la nivel national.

De altfel, Bruxelles-ul avertizeaza ca impotriva Lituaniei, Letoniei si Romaniei exista proceduri in curs privind incalcarea dreptului comunitar, iar impotriva Poloniei a fost deschis un proces la Curtea Europeana de Justitie, ca urmare a interferentei autoritatilor in ceea ce priveste independenta autoritatilor nationale de reglementare in sectorul telecomunicatiilor.