Divizia de securitate a datelor BitDefender din cadrul companiei romaneşti SOFTWIN prezinta topul aplicatiilor care au creat probleme calculatoarelor din Romania in lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. Numarul semnaturilor de viruşi emise pana in acest moment de BitDefender a ajuns la peste 230.000. In cele trei luni analizate au fost create peste 20.000 de noi versiuni de viruşi, BitDefender interceptand mai mult de 16 milioane de mailuri infectate.

Primul loc in top il ocupa, cu peste 21.80% din totalul infectarilor, ZafiB, virusul care ofera carti electronice in limba destinatarului. Fiind o revenire a unui virus vechi, specialiştii considera ca poate fi doar o problema temporara şi ca influenta sa in top va scadea treptat.
Netsky.P, virusul creat de tanarul german arestat in luna mai, Sven Jaschan, poate fi considerat cel mai activ virus al ultimilor doi ani. De la crearea sa, in 22 martie 2004, acesta s-a mentinut continuu pe primul sau al doilea loc in top. Pana la aparitia altor viruşi cu potential, işi va mentine pozitia şi in urmatoarele luni.

Sober.AD – dupa o perioada de linişte, autorul familiei de viruşi Sober revine puternic, cu o varianta foarte bine realizata din punct de vedere al modalitatii de scriere – numai 1% din mailuri au erori, iar acelea sunt aproape insesizabile - şi cu o tehnica de social engineering foarte eficienta. Specialiştii BitDefender se aşteapta la o creştere a anvergurii efectelor acestui virus in perioada urmatoare, considerand ca este un pretendent serios pentru locul 1.

Antiman A, la fel ca şi LovegateV, Mytob.C şi Zafi.D nu au oferit surprize, mentinandu-şi evolutia din perioada anterioara. In ceea ce priveste Doombot.B, acesta este un virus realizat dupa sursele Mytob, fiind sezonier – cel mai probabil va disparea din top in urmatoarea perioada.

„Cum era de aşteptat, cele mai raspandite aplicatii malitioase sunt viermii de Internet. Botii sunt, de asemenea, foarte raspanditi in ultima perioada. Aceştia sunt un tip de vierme care exploateaza diverse vulnerabilitati. Odata instalat pe un computer care nu are patch-urile Microsoft Windows la zi, se comporta atat ca vierme, adica va cauta alte calculatoare pe care sa le infecteze, dar şi ca un backdoor, adica va permite accesul din afara la calculatorul infectat. Acesta devine un „zombie”, prin el putandu-se trimite spam sau efectua atacuri catre diferite servere vizate de creatorii viermelui. Botii vor fi in continuare foarte raspanditi, pentru ca sursele sunt disponibile pe net şi oricine le poate modifica, compila şi comprima, generand astfel versiuni noi” a concluzionat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

TOP MALEFIC TOAMNA 2005
Nume virus Procent
infectari (%)
1 Win32.Zafi.B@mm 21.80
2 Win32.Netsky.P@mm 11.26
3 Win32.Worm.Mytob.BI 5.66
4 Win32.Sober.AD@mm 4.69
5 Win32.Antiman.A@mm 4.24
6 Win32.Doombot.B@mm 3.43
7 Win32.Lovgate.V@mm 3.07
8 Win32.Antiman.Gen@mm 2.70
9 Win32.Worm.Mytob.C 2.38
10 Win32.Zafi.D@mm 2.27
ALTII 38.50

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii, in mai mult de 100 de tari.

Realizata pentru a oferi protectie completa retelelor şi sistemelor companiilor, gama de solutii BitDefender cuprinde, pe langa produse pentru protectia antivirus, antispam, personal firewall şi solutii de administrare a securitatii. De asemenea, echipa BitDefender ofera consultanta organizatiilor in realizarea şi stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru retelele de calculatoare.

BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al carei sediu central se afla in Romania, la Bucureşti. SOFTWIN are reprezentante externe in Germania, Marea Britanie, Spania şi SUA.