Divizia de securitate a datelor BitDefender din cadrul companiei romaneti SOFTWIN prezinta topul aplicatiilor care au creat probleme calculatoarelor din Romania in lunile septembrie, octombrie i noiembrie. Numarul semnaturilor de virui emise pana in acest moment de BitDefender a ajuns la peste 230.000. In cele trei luni analizate au fost create peste 20.000 de noi versiuni de virui, BitDefender interceptand mai mult de 16 milioane de mailuri infectate.

Primul loc in top il ocupa, cu peste 21.80% din totalul infectarilor, ZafiB, virusul care ofera carti electronice in limba destinatarului. Fiind o revenire a unui virus vechi, specialitii considera ca poate fi doar o problema temporara i ca influenta sa in top va scadea treptat.
Netsky.P, virusul creat de tanarul german arestat in luna mai, Sven Jaschan, poate fi considerat cel mai activ virus al ultimilor doi ani. De la crearea sa, in 22 martie 2004, acesta s-a mentinut continuu pe primul sau al doilea loc in top. Pana la aparitia altor virui cu potential, ii va mentine pozitia i in urmatoarele luni.

Sober.AD dupa o perioada de linite, autorul familiei de virui Sober revine puternic, cu o varianta foarte bine realizata din punct de vedere al modalitatii de scriere numai 1% din mailuri au erori, iar acelea sunt aproape insesizabile - i cu o tehnica de social engineering foarte eficienta. Specialitii BitDefender se ateapta la o cretere a anvergurii efectelor acestui virus in perioada urmatoare, considerand ca este un pretendent serios pentru locul 1.

Antiman A, la fel ca i LovegateV, Mytob.C i Zafi.D nu au oferit surprize, mentinandu-i evolutia din perioada anterioara. In ceea ce priveste Doombot.B, acesta este un virus realizat dupa sursele Mytob, fiind sezonier cel mai probabil va disparea din top in urmatoarea perioada.

Cum era de ateptat, cele mai raspandite aplicatii malitioase sunt viermii de Internet. Botii sunt, de asemenea, foarte raspanditi in ultima perioada. Acetia sunt un tip de vierme care exploateaza diverse vulnerabilitati. Odata instalat pe un computer care nu are patch-urile Microsoft Windows la zi, se comporta atat ca vierme, adica va cauta alte calculatoare pe care sa le infecteze, dar i ca un backdoor, adica va permite accesul din afara la calculatorul infectat. Acesta devine un zombie, prin el putandu-se trimite spam sau efectua atacuri catre diferite servere vizate de creatorii viermelui. Botii vor fi in continuare foarte raspanditi, pentru ca sursele sunt disponibile pe net i oricine le poate modifica, compila i comprima, generand astfel versiuni noi a concluzionat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

TOP MALEFIC TOAMNA 2005
Nume virus Procent
infectari (%)
1 Win32.Zafi.B@mm 21.80
2 Win32.Netsky.P@mm 11.26
3 Win32.Worm.Mytob.BI 5.66
4 Win32.Sober.AD@mm 4.69
5 Win32.Antiman.A@mm 4.24
6 Win32.Doombot.B@mm 3.43
7 Win32.Lovgate.V@mm 3.07
8 Win32.Antiman.Gen@mm 2.70
9 Win32.Worm.Mytob.C 2.38
10 Win32.Zafi.D@mm 2.27
ALTII 38.50

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii, in mai mult de 100 de tari.

Realizata pentru a oferi protectie completa retelelor i sistemelor companiilor, gama de solutii BitDefender cuprinde, pe langa produse pentru protectia antivirus, antispam, personal firewall i solutii de administrare a securitatii. De asemenea, echipa BitDefender ofera consultanta organizatiilor in realizarea i stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru retelele de calculatoare.

BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al carei sediu central se afla in Romania, la Bucureti. SOFTWIN are reprezentante externe in Germania, Marea Britanie, Spania i SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri