Pretul aurului creste de zece sedinte consecutive, cea mai indelungata perioada de ascensiune din ultimii 40 de ani, dupa ce unii investitori au inceput sa se adaposteasca de amenintarea tot mai mare a intrarii Statelor Unite in default (incapacitate de plata), transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Cresterea a inceput cu doua saptamani in urma, odata cu revenirea temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, iar pretul aurului a inceput sa bata noi recorduri in aceasta saptamana, din cauza impasului dintre administratia Obama si Partidul Republican privind planurile de reducere a deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat. Trezoreria de la Washington a avertizat anterior ca limita datoriei guvernamentale trebuie ridicata inainte de 2 august, pentru a evita intarzierea unor plati.

Aprecierea pretului petrolului, reducerea increderii consumatorilor din SUA si temerile legate de riscurile de contagiune a crizei datoriilor de stat din zona euro au sprijinit de asemenea ascensiunea aurului, care a inregistrat cea mai accentuata crestere din ultimii doi ani, de 7% de la inceputul lunii iulie.

Pretul spot al aurului a urcat vineri cu 0,3%, la 1.591,5 dolari pe uncie, aproape de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.

Potrivit calculelor tehnice ale unor analisti, aurul ar putea depasi in urmatoarele doua luni pragul de 1.700 dolari pe uncie.

Pretul metalului pretios ar putea ajunge intre 1.870 si 5.000 de dolari pe uncie potrivit Capital Economics, care isi bazeaza limita superioara a estimarilor pe relatia dintre cotatia aurului si performantele indicelui Dow Jones Industrial Average, intr-un scenariu de crash bursier similar Marii Depresii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri