"Privind Europa, recomandam tarilor sa-si ajusteze programele de austeritate la situatia modificata si sa ia in calcul masuri de stimulare a cresterii. Daca Statele Unite lanseaza un program credibil de ajustare pe termen mediu, atunci va fi probabil loc sa se abandoneze masurile de austeritate pe termen scurt si sa fie introduse masuri de alimentare a cresterii economice", a spus Lagarde intr-un interviu publicat duminica de revista germana Der Spiegel, citat de Mediafax.

Lagarde a fost criticata la sfarsitul saptamanii trecute de europeni, dupa ce a aratat ca bancile din regiune au nevoie de recapitalizari urgente pentru a nu deraia revenirea economica fragila. Ea a reiterat acest punct de vedere in interviul pentru Der Spiegel.

Politicienii europeni au respins in aceasta saptamana pozitia lui Lagarde si a FMI. Creditorul de la Washington estimeaza ca bancile europene au nevoie de recapitalizari de 200 miliarde euro pentru a face fata potentialelor pierderi cauzate de expunerea pe datorii de stat.

Citeste si:

In privinta Germaniei, cea mai mare economie europeana, Lagarde a afirmat ca finantele publice se redreseaza bine, sugerand ca guvernul este bine pozitionat pentru a putea introduce masuri de stimulare a economiei in cazul unei franari.

"Depinde cu totul de circumstante, desigur. Daca exporturile, fundatia economiei germane, se prabusesc, guvernul poate reactiona. Daca Germania stimuleaza cererea interna, este bine si pentru economia locala si pentru tarile vecine", noteaza Lagarde.