Singapore are de departe cei mai multi milionari ca procentaj din populatie, orasul-stat fiind urmat de Qatar si Kuweit, in timp ce SUA continua sa domine topul mondial al tarilor cu cei mai multi bogati, potrivit unui raport prezentat de Boston Consulting Group (BCG).
Numarul familiilor cu avere de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut in Singapore la 188.000, reprezentand 17,1% din totalul gospodariilor din metropola cu o populatie de 5 milioane de oameni, cunoscut pentru industria serviciilor financiare si devenit unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume, potrivit Mediafax.

Tot mai multi milionari aleg Singapore ca resedinta, datorita taxelor mici si calitatii ridicate a vietii.

Cofondatorul Facebook Eduardo Saverin a renuntat la inceputul anului la cetatenia SUA pentru a se muta in Singapore, procedura fiind finalizata la scurt timp inainte de listarea la bursa a retelei de socializare. Coincidenta sau nu, succesiunea evenimentelor a starnit controverse in Statele Unite, Saverin fiind criticat ca si-ar fi schimbat resedinta pentru a evita plata taxelor pe castigul obtinut in urma ofertei publice initiale a companiei.

Pe locul al doilea in top este Qatarul, unde 14,3% dintre familii au averi mai mari de un milion de dolari, la o populatie de 1,9 milioane de persoane.

Qatar rezerve uriase de gaze naturale si va gazdui campionatul mondial de fotbal FIFA World Cup 2012, aminteste Bloomberg.

Statul numara 47.000 de familii milionare, principala sursa de avere fiind exporturile de petrol si gaze, care genereaza peste 50% din PIB. Qatarul a ajuns astfel sa se laude cu cel mai mare Produs Intern Brut pe locuintor din lume, dupa Liechtenstein.

Pe locul al treilea in topul realizat de Boston Consulting se regaseste Kuweitul, de asemenea un mare exportator de petrol, unde 11,8% dintre familii au o avere de peste un milion de dolari. La o populatie de 3,6 milioane de persoane, Kuweitul este resedinta a 63.000 de gospodarii bogate.

Petrolul genereaza peste 95% din veniturile din export ale Kuweitului, iar guvernul a anuntat in 2010 ca va investi 130 miliarde de dolari pana in 2015 pentru a reduce dependenta economiei de hidrocarburi si a diversifica sectorul privat.

Cea mai bogata tara europeana este Elvetia, resedinta a 322.000 de familii cu averi de peste un milion de dolari fiecare. Elvetia are de asemenea cel mai mare numar de superbogati raportat la totalul populatiei, 11 din fiecare 100.000 de familii controland averi de peste 100 milioane de dolari.

Cu o populatie de 7,7 milioane de locuitori, Elvetia este afectata in plan economic de criza datoriilor de stat din zona euro, in timp ce SUA si mai multe guverne din UE fac presiuni pentru reformarea regulii secretului bancar.

In Hong Kong locuiesc 212.000 familii milionare, reprezentand 8,8% din total, procentaj care ii asigura locul 5 in topul Boston Consulting. Fosta colonie britanica, cu o populatie de 7,2 milioane de locuitori, concureaza strans cu Singapore pentru statutul de principal centru financiar, comercial si de transporturi al Asiei. De asemenea, Hong Kongul este cunoscut drept "poarta catre China", datorita legaturilor economice stranse cu China continentala.

Locul al saselea este ocupat de Emiratele Arabe Unite, unde 5% dintre gospodarii detin averi de peste un milion de dolari. Cele sapte emirate, cu o populatie de peste 8 milioane de locuitori, numara 57.000 de familii bogate, majoritatea fiind expati din Vest care locuiesc in Dubai sau Abu Dhabi.

Statele Unite se remarca in top pe locul al saptelea, desi au cel mai mare numar de familii bogate. Un total de 5,13 milioane de familii din SUA au adunat peste un milion de dolari, in scadere cu 129.000 fata de 2010. Cu 322 milioane de locuitori, SUA a reusit sa produca 15 dintre cei mai bogati 40 de miliardari ai lumii, potrivit unui top realizat de Bloomberg.

Israelul ocupa locul al optulea, cu 83.000 de familii cu averi de peste un milion de dolari, reprezentand 3,6% din totalul gospodariilor. Cu o populatie de 7,8 milioane de locuitori, economia israeliana se bucura de o perioada de boom a industriei IT locale, produsele de inalta tehnologie alaturandu-se diamantelor si agriculturii in randul celor mai importante exporturi ale tarii.

Taiwanul, care imparte cu China statutul de fabrica de electronice a lumii, avea 246.000 de familii cu avere la sfarsitul anului trecut, adica 3,2% din totalul gospodariilor, la o populatie putin mai numeroasa decat a Romaniei, de 23,2 milioane de locuitori.

Top 10 este inchis de regatul Bahrain, cu 8.000 de gospodarii bogate, echivalentul a 3,2% din numarul total de familii. Cu 1,3 milioane de locuitori, exporturile de petrol genereaza 60% din PIB-ul Bahrainului.

In Japonia, numarul gospodariilor cu averi de peste 1 milion de dolari a scazut anul trecut la 1,57 milioane, sau 2,9% din totalul familiilor. Dupa numarul bogatilor, Japonia, cu o populatie de 125 milioane de locutiori, ocupa locul al doilea in lume dupa SUA si reuseste sa se mentina pentru inca un an in fata Chinei, unde numarul familiilor cu avere a crescut in 2011 de la 1,23 milioane la 1,43 milioane.

Belgia se lauda cu 134.000 de familii milionare, sau 2,9% din total, la o populatie de 10,4 milioane de locuitori. Politicienii belgieni au reusit anul trecut sa formeze un guvern dupa 541 de zile de negocieri, in timp ce criza datoriilor de stat a facut ravagii in zona euro, impingand in sus costurile de finantare si pentru Belgia.

Irlanda, care are in derulare un acord de finantare externa cu UE, FMI si BCE, este resedinta a 33.000 de familii milionare in dolari, in pofida prabusirii pietei imobiliare in urma crizei financiare din 2008. Dupa patru ani de masuri dificile de austeritate, economia Irlandei pare ca s-a stabilizat.

Olanda numara 152.000 de gospodarii cu avere de peste 1 milion de dolari, reprezentand 2,1% din total. Economia olandeza este in recesiune, insa excedentul comercial semnificativ si rolul de hub de transporturi pentru Europa garanteaza stabilitatea financiara a populatiei.

Numarul familiilor bogate din Germania a crescut anul trecut de la 320.000 la 345.000, in timp ce Italia si Spania, noile protagoniste ale crizei din zona euro, au inregistrat scaderi, potrivit raportului Boston Consulting.

In Franta locuiesc 200.000 de familii bogate, in Marea Britanie 411.000, in stagnare fata de 2010, iar in Canada indicatorul a crescut de la 175.000 la 185.000 de gospodarii.

Una dintre cele mai solide cresteri a fost inregistrata in India, unde numarul gospodariilor care controleaza active de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut la 162.000, de la 134.000 in 2010.

Boston Consulting estimeaza ca averile private vor creste in urmatorii cinci ani cu o rata anuala de 1,8% in America de Nord si Europa de Vest, dupa ce au scazut cu 0,9%, respectiv 0,4% in 2011. In Japonia, pilonul oriental al "vechii ordini mondiale", averile vor urca cu 0,8% pana in 2016.

In contrast, economiile emergente din Asia vor afisa o rata medie crestere de peste 11% a averilor privatre in urmatorii cinci ani, potrivit raportului.

La nivel mondial, avererea privata a crescut anul trecut cu 1,9%, la 122,8 miliarde de dolari, iar rata medie de crestere estimata pana in 2016 este de 4,3% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri