Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat joi ca a redus ratingul de tara al Ungariei in urma ingrijorarilor ca planul guvernului de la Budapesta de a reduce deficitul ar putea sa nu fie sustenabil, informeaza Rompres. Ratingul suveran pe termen lung al Ungariei a fost redus de S&P de la "A-" la "BBB+", un rating egal cu cel al Poloniei. Perspectiva asociata ratingului este una negativa, cea ce insemna ca este posibil ca agentia de rating sa-l reduca din nou. Ratingul pe termen scurt a ramas nemodificat la "A-2".

Prim-ministrul ungar, Ferenc Gyurcsany, intentioneaza sa reduca deficitul public de la opt procente din Produsul Intern Brut in acest an la trei procente din PIB in anul 2008. in acest scop, premierul ungar a prezentat la data de 10 iunie 2006 un plan de reducere a deficitului cu 350 miliarde forinti (1,6 miliarde dolari) in acest an si cu 1.000 miliarde forinti in fiecare din urmatorii trei ani.

in opinia agentiei de rating, strategia guvernului de la Budapesta se bazeaza mult prea mult pe majorarea taxelor si mult prea putin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale. S&P prognozeaza ca la finele lui 2006 Ungaria va inregistra un deficit de 11 procente din PIB, in loc de opt procente din PIB cum estimeaza guvernul ungar. Prognozele agentiei de rating au fost apreciate drept "nerealiste" de ministrul ungar de Finante, Janos Veres, care si-a exprimat speranta ca prezentarea in detaliu a strategiei guvernamentale va schimba viziunea celor de la S&P.

Un rating de tara mai redus ar putea creste costul imprumuturilor pentru Ungaria, crescand presiunile la adresa guvernului de la Budapesta. in plus, increderea investitorilor straini in guvernul ungar va scadea si mai mult daca Ungaria va depasi tinta de deficit pentru al cincilea an consecutiv.

Deficitul bugetar trebuie redus cu 1,3 miliarde de euro

Deficitul bugetar al Ungariei trebuie redus cu 350 miliarde forinti (1,3 miliarde euro) in acest an, in vederea indeplinirii criteriilor de la Maastricht pentru accesul in zona euro, a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany. in plus, deficitul bugetar trebuie redus cu inca 350 mii de miliarde forinti (3,7 miliarde euro) in fiecare din urmatorii doi ani, a declarat premierul ungar la conferinta Consiliului de Coordonare a Interesului National (OET) de joi.

Costurile administratiei de stat urmeaza a fi reduse cu 100 miliarde forinti (372 milioane de euro), pensiile nefiind afectate de aceste reduceri, a precizat Gyurcsany. Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a anuntat, la finalul saptamanii trecute, un plan de rigoare economica pe o perioada de patru ani, in vederea reducerii drastice a deficitului public al tarii, cel mai mare procentual din Uniunea Europeana, situat la peste 8 la suta din valoarea Produsului Intern Brut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri