Cheltuelile anuale cu salariile au coborat cu o treime in aceasta perioada.

Costurile de imprumut ale Greciei au crescut puternic in contextul crizei financiare globale, din cauza indatorarii ridicate a statului si a incercarilor de a ascunde nivelul real al deficitului bugetar. Guvernul a pierdut accesul la finantare de pe piata internationala si a incheiat, incepand de la mijlocul anului 2010, doua programe de imprumuturi cu statele zonei euro si FMI, in total de 240 de miliarde de euro, pentru a evita colapsul financiar.

Inainte de criza, Grecia avea un sector public supradimensionat, considerat unul dintre principalii vinovati ai intrarii tarii in criza. Creditorii internationali ai Greciei au impus masuri dure de austeritate in schimbul imprumuturilor, inclusiv concedieri masive.

Citeste si:

Ministrul Reformei Administrative, Kyriakos Mitsotakis, a declarat, in timpul unei dezbateri parlamentare privind bugetul pe anul urmator, ca "problema cu sectorul public nu mai este acum dimensiunea, ci ineficienta".

Guvernul, Comisia Europeana si FMI estimeaza ca Grecia va inregistra crestere economica in 2014, dupa sase ani de recesiune, insa unii analisti sunt sceptici in aceasta privinta.