Benjamin Netanyahu, poreclit Bibi, si-a asigurat din nou victoria la alegerile parlamentare din Israel, partidul Likud asigurandu-i un al patrulea mandat de prim-ministru.

Astfel, premierul in functie, Netanyahu, a reusit sa il invinga pe cel mai puternic oponent al sau, Isaac Herzog, aflat in fruntea Partidului Muncii, formatiune de stanga. Astfel, Likud a obtinut 30 de mandate (28 de locuri din totalul de 120 din parlament), in timp ce alianta Uniunea Sionista, condusa de Isaac Herzog si de liderul Hatnua, Tzipi Livni, a obtinut 27 de locuri.

"Am obtinut o mare victorie", le-a spus Netanyahu sustinatorilor sai adunati miercuri intr-o hala din Tel Aviv. "Acum trebuie sa formam un guvern puternic si stabil". Victoria nu a fost una usoara pentru premierul Bibi, a carui ideologie nationalista a fost concurata de discursurile cu accent pe clasa mijlocie tinute de competitorul sau.

Isaac Hertog, marele perdant al alegerilor, avand in vedere ca scorul se anunta strans inainte de scrutin. Acesta va forma acum opozitia alaturi de partidele arabe, care au luat 14 locuri in parlamentul israelian unicameral, numit Knesset.

De cealalta parte, Netanyahu planuieste sa-i aduca alaturi de Likud, in coalitia care va prelua puterea legislativa pe Naftali Bennett - cel care conduce partidul Caminul Evreiesc, format din nationalisti religiosi, pe Moshe Kahlon, fost ministru Likud, care conduce acum partidul Kulanu, pe Avigdor Liberma, aflat in fruntea unui mic partid nationalist a carui baza e dominata de imigranti vorbitori de rusa, veniti din fosta URSS, dar si pe liderii a doua partide care reprezinta populatia ultra-ortodoxa a israelului.

Iata cum arata un clip de campanie in care apare Benjamin Netanyahu:

Solutia cu doua state, respinsa vehement de Netanyahu

Alegerile au fost foarte importante pentru Washington, in conditiile in care relatiile dintre administratia de la Casa Alba si Netanyahu s-au racit dupa ce acesta a tinut un discurs, in urma cu doua saptamani, in care s-a opus intelegerii dintre SUA si Iran cu privire la programul nuclear al Teheranului. Cu toate acestea, presedintele Obama a transmis ca va colabora cu oricine va fi presedinte. Cu o zi inainte de alegeri, luni, Netanyahu spunea ca nu va sustine crearea unui stat Palestinian cat timp va fi prim-ministru, cu toate ca declarase anterior ca sustine varianta cu doua state, ca posibila rezolvare a conflictului arabo-israelian din regiune. In plus, secretarul american de stat John Kerry a negociat in ultimele noua luni crearea unui stat palestinian.

Realegerea lui Netanyahu ca prim-ministru ar putea inrautati si mai mult relatiile deja subrede dintre Israel si Autoritatea Palestiniana. Conducerea palestiniana a anuntat ca va merge la Curtea Penala Internationala de la Haga la 1 aprilie, pentru a acuza Israelul de crime de razboi impotriva soldatilor, liderilor, dar si a civililor din Gaza, in timpul razboiului de 50 de zile din vara anului 2014.

Prezenta la vot a fost cea mai mare de dupa 1999, cu un procent de 72% din votantii eligibili prezenti la vot. Liderii partidelor arabe u sugerat ca prezenta in randul arabilor israelieni a fost de 65%, mai mult decat la ultimele alegeri nationale din 2013.

Cu toate ca ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, il aratau invins pe Netanyahu, marti seara era deja egalitate. Aparent, a fost un efect numit "lebada neagra", folosit pentru un eveniment neasteptat si imprevizibil. In ultimele cinci zile de campanie, premierul in functie a avertizat public ca Herzog le va da pamant palestinienilor si va diviza Ierusalimul.

Benjamin Netanyahu, in varsta de 65 de ani, este premier de noua ani, timp de trei mandate, a parut determinat sa castige si un al patrulea mandat. Herzog, contracandidatul principal, in varsta de 54 de ani, este fiul unui fost presedinte si nepotul unui rabin proeminent. Acesta a avut o campanie extrem de bine organizata si a folosit temele greutatilor economice din tara, dar si al raului reprezentat de "Bibi".

Sursa foto: Benjamin Netanyahu/ Shuterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri