In cazul unui esec al acestei initiative, Franta va recunoaste Palestina ca stat cu drepturi depline, a avertizat ministrul francez al Afacerilor Externe intr-un mesaj adresat corpului diplomatic. Ultimele negocieri de pace directe dintre Israel si Autoritatea Palestiniana (AP), sub egida Statelor Unite, nu au condus la vreun acord, in aprilie 2014, iar de atunci se afla intr-un punct mort, potrivit Mediafax.

"Constatam, din nefericire, ca (procesul de) colonizare continua", a declarat Fabius. "Nu ar trebui sa lasam sa se dezagrege solutia cu doua state. Este responsabilitatea noastra de membri permanenti ai Consiliului de Securitate si de putere a pacii", a continuat el. "Franta va angaja, asadar, in saptamanile care vin, demersuri in vederea pregatirii unei Conferinte internationale in jurul principalilor parteneri ai partilor - american, europeni, arabi - in vederea pastrarii si atingerii solutiei cu doua state", a adaugat el.

In cazul in care aceasta "ultima incercare de solutionare negociata se loveste de vreun blocaj", "va fi necesar sa ne asumam responsabilitatile si sa recunoastem statul palestinian", a subliniat Laurent Fabius. O sursa diplomatica franceza a precizat ca Parisul ar vrea sa organizeze Conferinta pana in vara si ca acest demers nu va fi sustinut printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi sortita esecului, in contextul in care Statele Unite au opus mereu un vot de veto acestui tip de initiativa. Propunerea franceza a fost bine primita de catre presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Citeste si:

"Nu exista nicio indoiala ca recunoasterea statului palestinian de catre Franta va contribui la stabilirea pacii si stabilitatii in regiune", a dat asigurari Nabil Abu Rdainah, unul dintre purtatorii sai de cuvant. Un oficial israelian a apreciat, din contra, ca aceasta initiativa este "contraproductiva", un repros deja adresat precedentelor incercari franceze vizand relansarea procesului de pace. "Ministrul francez al Afacerilor Externe a anuntat din capul locului ca, in cazul in care initiativa sa ajunge in impas, Franta va recunoaste statul palestinian. Aceasta declaratie constituie un indemn ca palestinienii sa conduca procesul in impas", a declarat acest oficial sub protectia anonimatului. "Nu putem negocia si nici nu putem obtine pacea in acest fel", a adaugat el.

Sursa foto: BlackMac / Shutterstock.com