Obama, care a participat la un summit al liderilor din SUA, Canada si Mexic, a admis ca au rexistat reactii pe piete dupa votul de saptamana trecuta pentru Brexit, insa pregatirile facute de bancile centrale, de ministrii de finante si de Trezoreria SUA permit ca economia globala sa fie stabila pe termen scurt.

„Cred ca exista niste temeri veritabile in legatura cu cresterea economica globala, daca Brexit va fi pus in aplicare, iar acest lucru blocheaza posibilitatile de investitii in Marea Britanie sau in Europa in ansamblu”, a spus Obama. „Intr-o perioada in care rata cresterii economice globale era deja slaba, acest lucru nu ajuta”, a adaugat el.

Liderul de la Casa Alba, care l-a sustinut pe premierul britanic David Cameron in campania pentru ramanerea Londrei in UE, a precizat ca liderii statelor membre G20, care se vor reuni anul acesta in China, vor trebui sa depuna eforturi pentru cresterea cererii globale si pentru consolidarea economiei mondiale.

Citeste si:

Presedintele american a atras atentia si ca, desi relatia speciala dintre Londra si Washington va rezista, absenta Marii Britanii din UE va ingreuna „rezolvarea unor probleme care trebuie rezolvate”.

In aceste conditii, principalul mesaj adresat de Obama lui Cameron, cancelarului german Angela Merkel si altor lideri implicati in Brexit este ca „toata lumea ar trebui sa isi traga sufletul, sa pregateasca un plan si un proces care este ordonat, care este transparent, pe care oamenii il inteleg, apoi sa il puna in aplicare, intelegand ca ambele parti au de castigat” dintr-o implementare corecta.

“Cred ca va fi un proces dificil, cu provocari, dar nu trebuie sa fie un proces dominat de panica”, a subliniat el. Aproape 52% dintre britanici au votat pentru iesirea Marii Britanii din UE la referendumul de saptamana trecuta.

Sursa foto: Drop of Light, Shutterstock