Israelul intentioneaza sa reduca, de anul viitor, numarul muncitorilor imigranti la 80.000, fata de 180.000 in prezent, o masura ce ii va afecta si pe muncitorii romani, care reprezinta 15 la suta dintre strainii care lucreaza in Israel, relateaza israelvalley.com, citat de NewsIn
Autoritatile israeliene si-au propus - in proiectul de buget pentru 2007, care este discutat zilele acestea in Knesset - o "crestere a oportunitatilor de angajare pentru israelieni", se arata intr-un articol publicat in exclusivitate pe site-ul Camerei de Comert Franta-Israel. Concret, acest obiectiv poate fi realizat prin introducerea unor cote pentru muncitorii imigranti, care sa reprezinte trei la suta din populatia activa a statului israelian, adica 80.000 de imigranti.

Conform unei evaluari intocmite in iulie 2006 de catre Biroul israelian de statistica, in Israel lucreaza in prezent 180.000 de straini, ceea ce inseamna ca, in urmatorii patru ani, numarul acestora trebuie redus cu 100.000. Dintre cei 180.000, in jur de 80.000 muncesc ilegal si au intrat pe teritoriul israelian cu vize turistice, dar nu au mai plecat.

Romanii sunt printre cele mai numeroase comunitati de imigranti care lucreaza in Israel, ei reprezentand 15 la suta din numarul total, depasiti numeric de thailandezi (30%) si de filipinezi (24%), si urmati de chinezi (10%).

Guvernul israelian va lua masuri draconice pentru reducerea numarului de imigranti, in toate domeniile: in constructii, numarul muncitorilor imigranti va fi redus la 12.000 in 2007, scopul fiind ca in 2010 aceasta ramura de activitate sa fie ocupata doar de israelieni. in 2007 vor fi restrictionate anumite domenii, cum ar fi cel alimentar - pentru care nu va mai fi eliberat niciun permis de munca - si in industrie, unde nu se vor mai acorda permise incepand din iulie 2007. incepand din 2011, imigrantii nu vor mai primi drept de munca nici in agricultura, iar autoritatile incurajeaza populatia ca pentru serviciile de menaj sa inlocuiasca forta de munca straina cu cea autohtona, dar nu este specificat insa un termen-limita pana la care trebuie luata aceasta masura.

Autoritatile israeliene au in vedere si alte masuri de descurajare a recurgerii la forta de munca straina: cresterea contributiilor la bugetul de stat platite de angajatori pentru muncitorii straini, de la 10 la suta din salariu - cat este in prezent - la 18 la suta in 2007. De asemenea, sunt avute in vedere masuri punitive pentru imigrantii clandestini, precum si sanctiuni aspre pentru angajatorii la negru.

lPolitia imigratiei, creata in 2003, este insarcinata cu expulzarea imigrantilor clandestini. De la crearea sa, aceasta noua forta de politie a anuntat ca 150.000 de straini au parasit teritoriul israelian, unii fiind expulzati cu forta, altii plecand de bunavoie. Cu toate acestea, se pare ca acest sistem represiv nu a impiedicat noi imigranti sa patrunda in fiecare an pe teritoriul israelian si sa munceasca in clandestinitate.

Cresterea costurilor angajarii unui muncitor strain este menita sa incurajeze inlocuirea acestora cu salariati israelieni, mai ales in constructii si agricultura. Mai mult, angajatorii la negru vor fi aspru sanctionati. in septembrie 2005, Tribunalul din Tel Aviv a amendat cu 500.000 doua societati care angajasera forta de munca la negru , cea mai mare amenda aplicata in acest domeniu.

Patronatele israeliene au inceput deja sa protesteze fata de aceste masuri, relateaza israelvalley.com. Plecarea imigrantilor risca sa paralizeze anumite sectoare, precum constructiile, dependente de forta de munca reprezentata de imigranti, in conditiile in care nici palestinienii - forta de munca ieftina si docila - nu mai pot merge la munca in Israel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri