Pretul petrolului a crescut, dupa ce luni scazuse cu aproape un dolar, aurul s-a apreciat, de asemenea, dupa ce atinsese cel mai scazut nivel in ultimele trei saptamani, insa tranzactiile pe majoritatea pietelor s-a desfasurat prudent, inaintea unor declaratii de politica monetara ale Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane. Analistii financiari au estimat ca indicele britanic FTSE 100 isi va deschide cotatia in crestere cu doua sau trei puncte.

Piata estimeaza ca Federal Reserve va lasa neschimbate ratele dobanzilor americane, insa investitorii sunt nerabdatori sa afle cat de ingrijorati sunt reprezentantii bancii centrale din cauza inflatiei si a cresterii economice lente, indicatori care ar putea determina cursul probabil si momentul schimbarii ratelor. Actiunile americane s-au apreciat luni datorita optimismului referitor la previziunile economice. Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 0,17%, in timp ce indicele compus Nasdaq s-a apreciat cu 0,23%.

Pe piata de schimburi valutare, euro a crescut ieri pana la un nivel istoric de 155,05 yeni, iar dolarul australian a atins cel mai ridicat nivel in raport cu modena japoneza, din ultimii aproape zece ani.

Pe de alta parte. dolarul a scazut de la 117,00 yeni pana la 116,92 yeni, dupa ce s-a ridicat de la cel mai scazut nivel din ultimele patru luni, de 115 yeni, atins saptamana trecuta. Moneda americana a fost pusa sub presiune si dupa ce fostul sef al Federeal Reserve, Alan Greenspan, a estimat ca dolarul va ramane o moneda slaba pentru cativa ani, din cauza eforturilor SUA de a echilibra deficitele.

Dolarul s-a depreciat cu peste 10% in raport cu euro, de la inceputul acestui an, din cauza estimarilor ca SUA vor mentine in continuare ratele dobanzilor neschimbate sau vor incerca sa le reduca, in timp ce europenii vor continua sa ridice ratele dobanzilor, penru a controla inflatia.