De la 1 ianuarie 2019, toate statele membre vor aplica cinci masuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizeaza principalele forme de evitare a obligatiilor fiscale practicate de marile companii multinationale, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene.

"Astazi facem un pas foarte important in lupta noastra impotriva celor care incearca sa profite de neconcordantele dintre sisteme fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata de obligatii fiscale in valoare de miliarde de euro", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici, conform Agerpres.ro.

Normele se bazeaza pe standardele globale elaborate de OCDE in 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor (BEPS) si ar trebui sa contribuie la prevenirea deturnarii profiturilor neimpozitate in afara UE.

Conform noilor norme, toate statele membre vor putea sa impoziteze profiturile transferate in tari cu un nivel redus de impozitare in care societatea nu are o activitate economica reala (norme privind societatile straine controlate). Castigurile in ceea ce priveste activele precum proprietatea intelectuala, care au fost transferate de pe teritoriul UE, vor deveni de acum incolo, de asemenea, impozabile in UE (norme privind impozitarea la iesire).

Pentru a descuraja societatile sa creeze acorduri de indatorare artificiale menite sa reduca la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobanzii nete pe care o societate il poate deduce din venitul sau impozabil (norme privind limitarea deductibilitatii dobanzii).

Societatile vor fi impiedicate sa exploateze neconcordantele din legislatia fiscala a doua tari diferite din UE pentru a evita impozitarea (norme privind tratamentul neuniform al elementelor hibride). De asemenea, statele membre au de acum posibilitatea de a aborda mecanismele de evitare a obligatiilor fiscale care nu fac obiectul unor norme specifice de combatere a evitarii obligatiilor fiscale (norma generala anti-abuz).

Propuse mai intai de Comisie in 2016, normele obligatorii din punct de vedere juridic, cunoscute sub numele de ATAD (Directiva impotriva evitarii obligatiilor fiscale), au fost convenite rapid, pentru a stimula eforturile globale de combatere a planificarii fiscale agresive. Acordul a urmat acordului dintre tarile OCDE privind recomandarile de limitare a erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor (BEPS) si a facut din UE un lider mondial in ceea ce priveste abordarea politica si economica a impozitarii societatilor.

Acordul a fost prelungit in februarie 2017 pentru a se asigura ca schemele de orice tip, bazate pe tratamentul neuniform al elementelor hibride, nu pot fi utilizate pentru a se evita impozitarea in UE, chiar si in cazul in care schemele respective implica tari din afara UE. Normele care reglementeaza tratamentul neuniform al elementelor hibride care implica tari din afara UE vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri