Noua Comisie Europeana condusa de Ursula von der Leyen a primit miercuri votul de incredere din partea Parlamentului European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg. S-au inregistrat 461 de voturi ”pentru”, 157 de voturi ”impotriva” si 89 de abtineri. Adina Valean este comisar european din partea Romaniei. Noul Executiv comunitar urmeaza sa isi inceapa mandatul pe 1 decembrie.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri, in plenul Parlamentului European, ”transformarea care va atinge fiecare parte a societatii si a economiei noastre”, in timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar, transmit AFP, Reuters si dpa, informeaza G4Media.

”Si vom face acest lucru pentru ca este ceea ce e corect, nu pentru ca va fi usor. Suntem pregatiti, Europa este pregatita. Mesajul meu este simplu: sa ne apucam de lucru”, a spus Von der Leyen in discursul in care a prezentat obiectivele si prioritatile noii Comisii Europene, care va fi formata din 12 femei (fata de noua femei in Comisia Juncker) si 15 barbati.

Statul de drept trebuie sa fie respectat oriunde in interiorul blocului comunitar

Ea a subliniat ca statul de drept trebuie sa fie respectat oriunde in interiorul blocului comunitar, remarcand ca nu mai poate fi acordat vreun ragaz guvernelor nationaliste din Polonia si Ungaria aflate in dezacord cu Bruxellesul in privinta respectarii standardelor democratice.

”Nu poate exista si nu va exista niciodata vreun compromis atunci cand vine vorba despre respectarea statului de drept”, a spus Von der Leyen.

Pe de alta parte, Ursula von der Leyen a atentionat ca Uniunea Europeana trebuie sa-si reformeze sistemul de azil si sa-si consolideze frontierele externe.

”Migratia nu va pleca nicaieri, ea va ramane cu noi. Este o tragedie ca o mama din Vietnam primeste un mesaj de la fiica sa, din Europa, ca nu are spatiu pentru a respira”, a afirmat Ursula von der Leyen, cu referire la cazul celor 39 de migranti gasiti morti, in luna octombrie, intr-un camion frigorific in apropiere de Londra.

Migrantii care stau in Europa trebuie sa fie integrati, ”dar noi trebuie, de asemenea, sa ne asiguram ca cei care nu au dreptul de sedere se intorc acasa”, a accentuat presedintele ales al CE.

O provocare ”existentiala” pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbarilor climatice. Sefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat ca Bruxellesul va adopta masuri care vor contribui la adaptarea economiilor tarilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

”Nu mai avem nici macar un moment de pierdut in ceea ce priveste lupta contra schimbarilor climatice”, a subliniat Ursula von der Leyen in plenul Parlamentului European.

In opinia sa, tranzitia catre ”neutralitatea climatica” pana in 2050 trebuie sa fie realizata intr-o ”maniera durabila”, in contextul in care numeroase regiuni europene se bazeaza pe rezervele de carbune pentru crearea de locuri de munca, acoperirea cererii de energie si cresterea economica.

In alta ordine de idei, Ursula von der Leyen s-a angajat sa lucreze indeaproape cu Regatul Unit pentru coordonarea iesirii acestei tari din Uniunea Europeana. ”Stim cu toti ca un membru al familiei noastre intentioneaza sa paraseasca uniunea noastra. Voi fi mereu o sustinatoare a ramanerii Regatului Unit in UE. In pofida Brexitului, puntile si prietenia intre popoarele noastre nu pot fi rupte”, a accentuat Von der Leyen.

In interventia sa, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE, ce are 182 de membri), germanul Manfred Weber, a promis sprijinul sau pentru noua Comisie Europeana.

Cei 154 de eurodeputati social-democrati si cei 108 din grupul Renew Europe au votat in marea lor majoritate in favoarea investirii Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.

Totusi, au existat si voci discordante. Astfel, cinci eurodeputati socialisti francezi au anuntat ca se vor abtine de la vot. ”Nu putem semna un cec in alb”, a explicat marti eurodeputatul francez Raphael Glucksmann.

De asemenea, grupul Verzilor a anuntat ca membrii sai se vor abtine de la vot.

In schimb, eurodeputatii din extrema stanga (grupul GUE/NGL) si extrema dreapta au votat impotriva noii Comisii Europene.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri