Kremlinul se pregătește pentru un buget mult mai mic în 2023, în condițiile în care veniturile din exporturile de gaze naturale, petrol și produse petroliere către Occident se vor prăbuși. Însă aceste calcule sunt o veste proastă și pentru România.

Estimările ministerului rus de Finanțe, citate de Moscow Times, arată că oficialii se pregătesc pentru anul viitor pentru venituri cu 24% mai mici din taxele plătite de companiile de petrol și gaze. Este vorba de o scădere de 2,72 trilioane de ruble, adică 48 de miliarde de euro.

Este una dintre cele mai mari scăderi ale bugetului Rusiei, comparabilă cu cea din pandemie și din timpul crizei financiare globale din 2009. Gaura în bugetul Rusiei în 2023 e estimată de specialiști la cel puțin 2,9 trilioane de ruble – 51 de miliarde de euro.

Statistic: Russia: Budget balance from 2017 to 2027 in relation to gross domestic product (GDP) | Statista
Find more statistics at Statista

De ce China nu poate lua locul Occidentului în exporturile rusești

Surse oficiale spun că pierderile din tăierea exporturilor către Europa nu pot fi compensate de exporturile spre China. Deși acest informații nu sunt în general publice, cel mai mare preț la care Rusia a vândut gaze Chinei a fost de 148 de dolari pe mia de metri cubi. În Europa Occidentală, în schimb, Rusia vindea gazele până în 2021 la un preț aproximativ de 200 de dolari pe mia de metri cubi. La sfârșitul anului, ele au ajuns aproape de 1.000 de dolari, iar în august 2022 au depășit 3.000 de dolari – dat fiind că contractele europene cu Gazprom sunt bazate pe prețurile de pe bursă, ce pot fi influențate chiar și de un comunicat al Kremlinului.

Mai simplu spus, chiar dacă Rusia ar vinde aceeași cantitate de gaze Chinei în loc să o vândă Germaniei, profitul nu va fi deloc același.

Ca urmare, Kremlinul ar putea începe să crească taxele pe alte sectoare ale economiei.

De ce problemele Rusiei ar putea afecta România

Vestea nu este însă bună pentru România, deoarece aceste estimări pornesc de la premisa că Rusia nu va mai livra gaze sau petrol Europei. Or atât calculele wall-street.ro, cât și cele ale specialiștilor independenți, pentru această iarnă, arată că vom avea în continuare nevoie de importurile de gaze rusești. Altfel spus, dacă Kremlinul închide complet robinetul cu gaze în această iarnă – așa cum par să indice calculele ministerului rus de Finanțe - riscăm să stăm în frig, iar o parte din industrie să se închidă.

Citește și: România, al doilea producător european de gaze, are stocuri mult sub media UE. Care este explicația

În ceea ce privește importurile de petrol rusesc, începând din decembrie ar urma să se instituie un embargo asupra acestora. Și aici România ar putea avea de suferit, dat fiind că aproximativ o treime din importurile noastre de țiței și produse petroliere sunt din Rusia. Însă, spre deosebire de gazele naturale, aici este mai ușor să se facă stocuri și să se găsească surse alternative.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri