SUA si-au anuntat propunerea pentru sefia Bancii Mondiale in persoana lui Robert Zoellick, fostul reprezentant american pentru comert, a anuntat un responsabil american, citat de presa internationala.

Zoellick, care a fost o perioada si mana dreapta a secretarului de stat american Condoleezza Rice, ii va urma in functie lui Paul Wolfowitz, constrans sa-si anunte plecarea in urma cu aproape 2 saptamani, dupa mai bine de o luna de la inceperea crizei provocate de acuzatia de nepotism. Plecarea lui Wolfowitz a fost stabilita pentru sfarsitul lunii viitoare.

Oficialul american a precizat ca procesul de cautare a unui inlocuitor a fost condus de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, si ca el a comunicat periodic cu interlocutorii sai in acest proces. “Am primit reactii pozitive de la tarile consultate. (...) Avem incredere ca desemnarea lui Zoellick va fi acceptata”, a adaugat acesta.

“Experienta sa si cariera indelungata in comertul international, finante si diplomatie il fac capabil de confruntarea cu o astfel de provocare. Se bucura de increderea si respectul a numerosi responsabili din intreaga lume si este profund convins de misiunea de reducere a saraciei condusa de Banca Mondiala”, a mai declarat oficialul.

Zoellick, care detine in prezent o functie de conducere in cadrul renumitei banci de investitii Goldman Sachs, este un adept al liberului schimb, parcursul sau profesional alternand intre diplomatie si comert international. In varsta de 53 de ani, Zoellick are contacte la nivel inalt in Europa, China, Africa si America Latina.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale