Victima celebra a crizei financiare asiatice si \"guru\" al tranzactiilor la bursa, devenit vanzator de sandvisuri, Sirivat Voravetvuthikun ii avertizeaza pe cautatorii imbogatirii rapide pe burse, la zece ani dupa ce problemele de pe piata thailandeza au provocat criza, informeaza NewsIn.
"Va amagiti daca va ganditi ca puteti deveni milionari prin tranzactiile speculative cu actiuni", a spus Sirivat, intr-un interviu acordat Reuters. "Veti ajunge faliti ca mine", a adaugat acesta.

Sirivat, cunoscut in Thailanda drept "Domnul Sandvis", este protagonistul unei povesti clasice a "printului ajuns cersetor" din 1997, cand prabusirea bursei in Thailanda l-a facut sa-si piarda averea, estimata la 8,7 milioane dolari si l-a trimis in strada, unde a inceput sa vanda sandvisuri ca sa supravietuiasca.

Caderea spectaculoasa pe care a suferit-o l-a adus pe prima pagina a ziarelor internationale, povestea acestuia fiind dramatizata de doua arestari in Bangkok, dupa ce politia a actionat pentru a curata strazile de numerosii cersetori aparuti dupa colapsul financiar.

"Eram destul de deprimat", a spus Sirivat, in varsta de 58 de ani, care isi aminteste ca se simtea ca un pacient al spitalelor, care depinde doar de ajutorul social. "Acum ma recuperez rapid si sunt gata sa ma intorc. Dati-mi inca cinci ani si ma voi intoarce in forta", a adaugat fostul milionar. Acesta a reusit sa porneasca o noua afacere, o companie alimentara si a deschis un lant de cafenele in Bangkok, dupa zilele petrecute pe strada, mai scrie Reuters.

Sirivat, care era, cu zece ani in urma, un analist bursier de succes, s-a intors in lumea afacerilor. De data aceasta, insa, ii indeamna pe thailandezi sa invete din greselile lui. "Oamenii ar trebui, acum, sa vanda, nu sa cumpere actiuni. Nu conteaza ce spun analistii, ca indicele bursier depaseste 800", a mai spus acesta.

Unii analisti spun ca actiunile din Thailanda, unde principalul indice a urcat pana la 773 puncte saptamana trecuta, sunt o investitie buna. Investitorii straini au cumparat actiuni thailandeze in valoare de 2,7 miliarde dolari (95 miliarde de bahti thailandezi) de la inceputul acestui an.

Sirivat este, insa, mai prudent. "Castigurile corporatiilor thailandeze sunt slabe si in noaptea aceasta, de exemplu, poate exploda o bomba in Bangkok si poate provoca un nou puci", a spus acesta, referitor la climatul incert din Thailanda, dupa ce premierul Thaksin Shinawatra a fost indepartat printr-o lovitura anul trecut, fara varsare de sange.

Sirivat a intrat pe piata in forta la sfarsitul anilor '70, cand, la varsta de 28 de ani, a devenit cel mai tanar director al unei mari case de brokeraj, Asia Securities. In cei 11 ani de conducere, Sirivat a transformat compania in cea mai mare casa de brokeraj din Thailanda. La inceputul anilor '90, reputatia lui Sirivat i-a adus increderea a zeci de thalandezi bogati, care l-au angajat ca le administreze portofoliile de investitii.

Caderea acestuia a fost provocata de investitia intr-un proiect imobiliar in KhaoYaiNational Park, la nord-est de Bangkok, in care Sirivat a plasat peste 300 milioane de bahti (9,3 milioane dolari), bani imprumutati. "Nu m-au distrus actiunile, cat investitia imobiliara", a spus Sirivat, despre colapsul pietei imobiliare, din cauza datoriilor, dupa ce moneda thailandeza s-a depreciat in 1997, ducand la o criza continentala de doi ani.

"A fost si prima si ultima mea investitie imobiliara", a spus acesta. Dupa ani de litigii, Sirivat a fost declarat falimentar in 2003, cu o datorie neachitata de aproape un miliard de bahti (peste 30 milioane dolari). "Creditorii mi-au confiscat apartamentul, doua terenuri pe care le detineam in Bangkok si Khao Yai si casa ipotecata a mamei", a spus Sirivat.

Acesta si-a revenit din faliment in 2006, de cand s-a concentrat pe refacerea afacerii, Sirivat Sandwich. In afara afacerii cu sandvisuri si sushi, pe care le vinde in apropierea statiilor si a centrelor comerciale, Sirivat mai conduce si cafenelele Coffee Corner, amplasate in doua spitale din Bangkok si ofera servicii de catering pentru pauzele de cafea.

Sirivat planuieste sa deschida alte opt cafenele, inainte sa-si listeze afacerea la bursa thailandeza, in categoria pentru afacerile mici, in a doua jumatate a lui 2009. Fostul broker este neincrezator in privinta imprumuturilor bancare pentru cresterea afacerii si spune ca nu-si permite o noua greseala.

"Acum zece ani eram arogant, plin de succes si foarte lacom. Aveam 48 de ani atunci si mult timp. Acum, la 58 de ani, cat timp trebuie sa mai vand sandvisuri?"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri