Economistii chestionati de Reuters au estimat ca vanzarile au scazut in ianuarie cu 0,2%, dupa un declin de 0,4% in decembrie.

"Daca datele nu arata o schimbare a tendintei, oamenii vor considera ca Statele Unite sunt in recesiune si dolarul se va deprecia si apoi va inregistra o urcare brusca, pentru ca investitorii isi vor aminti de dinamismul monetar al Comitetului Federal Pentru o Piata Deschisa", a declarat un strateg valutar din cadrul Bank of New York Mellon, Neil Mellor.

In sesiunile recente, toate vanzarile dolarului si datele slabe cu privire la economia americana au avut un efect de scurta durata, pentru ca pietele se bazeaza pe faptul ca banca centrala americana, Federal Reserve, va cobora din nou dobanda de politica monetara pentru a evita o recesiune.

Citeste si:

Miercuri, euro s-a mentinut la 1,4581 dolari. Fata de yen, euro s-a apreciat cu 0,2%, la 156,88 yeni/euro, in timp ce dolarul a urcat in mod similar, la 107,53 yeni/dolar.

In ciuda slabiciunii pietelor de capital din China si Europa, actiunile americane au indicat o deschidere in urcare a sedintei de miercuri, sustinand apetitul pentru risc al investitorilor.

Yenul are de castigat in perioadele cu aversiune fata de risc, cand investitorii renunta la tranzactiile speculative de tip carry-trade, in care fac imprumuturi in moneda japoneza, cu un randament scazut, pentru a finanta imprumuturi in monede cu randament ridcat.