Banca centrala a Rusiei a majorat principalele dobanzi pentru a doua oara in decurs de o luna, incercand sa sustina cotatia rublei, sa limiteze iesirile de capital si sa tempereze tendintele inflationiste.
Rata de refinantare va creste de la 12% la 13% in 1 decembrie, arata un comunicat al bancii centrale a Rusiei, preluat de Bloomberg. Dobanda la creditele pentru o zi si pe sapte zile, din licitatiile de rascumparare, va urca de la 9% la 10%.

Deciziile au scopul de a tempera "efectele negative ale deprecierii treptate a rublei", a spus economistul sef de la banca moscovita MDM, Nikolai Kasceev. Dobanzile ridicate descurajeaza bancile sa mai schimbe ruble in valuta, a explicat Kasceev.

Dobanzile ridicate scumpesc, totodata, creditele pentru companii si pentru persoane fizice.

Banca centrala a Rusiei consolideaza apararea rublei, dupa ce rezervele valutare au scazut cu 25% in mai putin de patru luni. Concomitent, banca centrala face eforturi sa mentina increderea investitorilor in moneda, in conditiile in care iesirile de capital se accelereaza, iar inflatia se mentine peste nivelul tintit in acest an.

Iesirile totale de capital au avansat la 190 miliarde dolari de la inceputul lui august, sustinute de razboiul cu Georgia, de ieftinirea marfurilor si de criza financiara mondiala, potrivit estimarilor analistilor bancii franceze BNP Paribas.

Inflatia anuala a fost de 14,2% in octombrie, comparativ cu 11,8%, care este nivelul estimat de oficialii guvernamentali pentru finalul anului. Rata inflatiei va depasi 13% la sfarsitul anului, potrivit unei prognoze din octombrie a bancii centrale a Rusiei.

Incetinirea ritmului iesirilor de capital este prioritatea principala a bancii centrale, spun analistii, printre care si Kasceev, explicand de ce banca centrala a Rusiei urca dobanzile cheie, intr-un moment in care alte banci centrale ieftinesc imprumuturile.

De asemenea, banca centrala a Bulgariei a coborat vineri plafonul pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor, dupa ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a estimat ca in Europa Centrala si de Est cresterea economica se va tempera la 3% in 2009, de la nivelul de 6,3% estimat pentru anul acesta.

"Avem probleme serioase cu iesirile de capital, care s-au cifrat la 50 miliarde dolari in octombrie", declarase presedintele bancii centrale ruse, Serghei Ignatiev, in 19 noiembrie, referitor la iesirile nete de capital privat.

"Fenomenul are loc pentru ca exista asteptari pe piata, atat din partea populatiei, cat si a reprezentantilor companiilor, ca rubla sa se deprecieze".

Avem "mai multe modalitati prin care sa combatem fenomenul", inclusiv rate mari ale dobanzii pe piata interna, a spus Ignatiev.

Rubla s-a depreciat fata de dolar si de euro, ca urmare a speculatiilor ca banca centrala a consolidat apararea rublei a doua oara luna aceasta, in contextul in care ieftinirea petrolului obliga banca centrala sa vanda din rezervele valutare.

Rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 27,7557 ruble/dolar si, respectiv cu 0,7% fata de euro, la 35,6420 ruble/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri