"Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) prevede masuri importante pentru reducerea productiei", a spus oficialul.

Reprezentantii OPEC se vor intruni pe 17 decembrie in Oran, Algeria, pentru a discuta posibilititatea unei noi reduceri a productiei, in contextul in care pretul petrolului a scazut cu peste 100 dolari/baril fata de nivelul record atins la mijlocul lunii iulie, dupa ce criza financiara globala a afectat sever cererea de pe piata de profil.

Potrivit presei din Rusia, vicepremierul rus Igor Secin, precum si Smatko vor lua parte la aceasta reuniune. Cele 12 state membre ale OPEC s-au intrunit informal la Cairo, in 29 noiembrie, si au amanat decizia privind reducerea productiei, pentru intrunirea din Alegria.

Citeste si:

Delegatii sustin ca majoritatea membrilor, inclusiv producatorii din Golf, in frunte cu Arabia Saudita, vor fi nevoiti sa reduca productia cu aproximativ 1-1,5 milioane barili/zi.

Petrolul "light sweet crude" tranzactionat pe piata din New York, cu livrare in ianuarie, s-a scumpit miercuri cu 1,21 dolari, la 43,28 dolari/baril, dupa ce inchisese sedinta de marti in scadere cu 1,64 dolari, la 42,07 dolari/baril.