El a declarat ca inghetarea creditelor, ce a paralizat pietele financiare inainte de prabusirea Lehman Brothers de acum un an, a dus Royal Bank of Scotland PLC (RBS) si HBOS pe marginea prapastiei pe 6 si 7 octombrie, potrivit NewsIn.

"Doua dintre marile banci ce aveau probleme in obtinerea de finantare puteau strange atunci bani numai pentru o saptamana, apoi numai pentru o zi, iar in acele zile, de luni si marti, nici aceste banci nu puteau fi sigure ca vor putea ajunge cu bine la sfarsitul zilei", a declarat King.
Prabusirea acestor doua banci ar fi inghetat depozitele si platile salariale, lasandu-i pe clienti incapabili sa-si achite facturile, afectand si mai mult fluxul de plati in economie.

"Am stiut cu adevarat abia in jurul orei 7 seara (pe 7 octombrie), ca vom vedea ziua de maine", a declarat David Soanes, director managerial UBS Bank, ce a facut parte in acea saptamana din celula de criza a guvernului.

Alistair Darling a declarat atunci pentru BBC ca "este probabil cea mai dificila situatie cu care ne-am confruntat pe timp de pace".

Cum au fost salvate cele doua banci

Pe 13 octombrie, Royal Bank of Scotland a fost nationalizata de guvernul britanic, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari).

La finele anului trecut, actionarii bancii britanice HBOS au acceptat o fuziune cu Lloyds TSB si o injectie de capital in urma careia guvernul a devenit actionarul principal al noului grup.