FMI a anuntat ca a revizuit in jos estimarea privind costul crizei actuale asupra ansamblului institututiilor financiare, la 3.400 miliarde dolari, datorita masurilor fara precedent luate la nivel mondial si semnalelor de redresare economica, insa sustine ca riscurile se mentin.
In urma cu sase luni, FMI anticipa un cost de 4.000 miliarde dolari, potrivit raportului semestrial privind stabilitatea financiara globala.

"Suntem pe drumul spre redresare, insa aceasta nu insemana ca riscurile au disparut", a declarat directorul departamentului pentru piete monetare si de capital al FMI, Jose Vinals, potrivit NewsIn.

Raportul subliniaza nevoia de refacere a capitalului bancilor pentru a le permite sa ofere imprumuturile necesare sustinerii redresarii economice. Fara acest pas, riscurile de recesiune si colaps financiar ar putea reaparea, se mai precizeaza in raport.

"Daca esuam in rezolvarea provocarilor pe care sistemul financiar le intampina in actuala criza, riscam sa antrenam riscuri sistemice si sa deraiem de pe calea de redresare a economiei", a adaugat Vinals.

Bancile se confrunta in prezent cu numeroase provocari. Raportul estimeaza ca bancile comerciale si-au reevaluat in scadere portofoliile detinute cu 1.300 miliarde dolari in prima jumatate din 2009 si risca o noua reevaluare in scadere de 1.500 miliarde dolari. Pe ansamblu, bancile au admis mai putin de jumatate din pierderile estimate. Bancile americane au recunoscut mai multe pierderi decat cele din Marea Britanie si zona euro.

Pietele emergente sunt cele care au rezistat cel mai bine crizei, insa vulnerabilitatile persista inca, se mai arata in raport. Desi portofoliile de investitii straine au revenit pe pietele emergente, creditele bancare transfrontaliere scad in continuare. Tarile emergente care depind semnificativ de creditele bancare au fost afectate cel mai puternic, in special in Europa emergenta, se mai precizeaza in raport. Revenirea finantarilor au ajutat cel mai mult Asia si America Latina.

Raportul subliniaza ca este nevoie de reformarea sistemului financiar pentru a preveni excesele care au dus la criza economica globala, prin cresterea nivelului si calitatii capitalului, extinderea perimetrului de reglementare, instituirea unei abordari legislative macroprudentiale, pentru a reduce volatilitatea ciclului economic si a imbunatati cooperarea internationala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri