Astfel, calificativul RZB pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "A", iar pentru imprumuturi pe termen scurt la "A-1", informeaza NewsIn.

Perspectiva este negativa si reflecta climatul dificil de pe principalele piete ale RZB si faptul ca sprijinul guvernamental, considerat temporar, s-ar putea dovedi insuficient in cazul unor teste de stres.

Principalii factori de presiune tin de climatul operational deteriorat, mai ales in tarile cu un potential de risc mai ridicat, o inrautatire semnificativa a performantele financiare ale bancilor grupului din Europa Centrala si de Est, respectiv Comunitatea Statelor Independente (CSI).

"Confirmarea creditului reflecta evaluarea noastra ca RZB are o importanta sistemica ridicata pentru Austria si va beneficia, probabil, de sprijinul guvernului in cazul in care un astfel de ajutor va fi necesar", a declarat analistul S&P Markus Schmaus.

Grupul austriac RZB este prezent in Romania prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International. Raiffeisen Bank Romania este detinuta in proportie de 99,49% de Raiffeisen International.

Joi, S&P a confirmat si calificativele Erste Group, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR). Astfel, ratingul pentru credite pe termen lung al Erste Group a fost confirmat la "A", iar cel pentru imprumuturi pe termen scurt la "A-1".

"Perspectiva negativa reflecta mediul dificil de pe pietele cheie pe care Erste Group opereaza, care ar putea duce la o deteriorare semnificativa a calitatii activelor si la o presiune suplimentara asupra profilului financiar al Erste", a precizat S&P intr-un comunicat.