Presedintele Turkemenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, si omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, au inaugurat astazi un al doilea gazoduct catre Iran.
Gazoductul dintre Turkmenistan si Iran, cu o lungime de 30,5 de kilometri, va permite majorarea livrarilor de gaz natural catre Iran de la 8 miliarde de metri cubi pana la 14 miliarde de metri cubi, iar apoi pana la 20 miliarde de metri cubi pe an, potrivit NewsIn.

La ceremonia de deschidere, care a avut loc in Turkmenistan, Berdimuhamedov a subliniat, in prezenta lui Ahmadinejad, ca noua conducta demonstreaza capacitatea celor doua tari de a finanta si a deschide astfel de constructii puternice din punct de vedere economic si complicate din punct de vedere tehnic.

La randul sau, Mahmoud Ahmadinejad, a afirmat ca "lansarea noului gazoduct va deveni un imbold pentru dezvoltarea cooperarii energetice dintre Turkmenistan si Iran si pentru iesirea gazului turkmen in regiunea Golfului Persic si pe pietele mondiale".

Noul gazoduct va transporta gaze extrase din campul Dovletabat, situat in sud-estul Turkmenistanului. Pana acum, gazele extrase din acest camp au fost exportate numai catre Rusia.

Turkmenistanul, stat din Asia Centrala bogat in resurse naturale, a anuntat in iulie ca isi va majora livrarile de gaz catre Iran pana la 14 miliarde metri cubi pe an, de la 8 miliarde in prezent.

Pe de alta parte, in decembrie, publicatia rusa Kommersant anunta ca monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, ar putea relua incepand cu 1 ianurie livrarile de gaz provenind din Turkmenistan, care au fost intrerupte in aprilie, un acord in acest sens fiind incheiat cu ocazia vizitei pe care presedintele rus Dmitri Medvedev a facut-o la Ashabad la sfarsitul anului trecut.
Turkmenistanul este unul dintre principalii furnizori de gaz ai Rusiei, dar este tot mai curtat de tarile europene, care spera sa il convinga sa participe la gazoductul Nabucco, pentru diminuarea dependentei energetice a UE fata de Rusia.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care sa aduca in Europa gaz din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu, ocolind Rusia. Pentru acest proiect s-au asociat deocamdata grupul german RWE, compania austriaca OMV, dar si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).
Unii observatori sunt de parere ca, pentru a fi rentabil, gazoductul nu va putea functiona fara gazul iranian, republica islamica ocupand locul doi in lume in materie de rezerve de gaz. In acelasi timp, Teheranul este sub incidenta sanctiunilor internationale din cauza programelor sale nucleare, iar Statele Unite nu privesc cu ochi buni cooptarea Iranului in proiectul Nabucco.
Chiar daca pentru nevoile interne Iranul importa gaz, Teheranul a spus in repetate randuri ca fara rezervele sale proiectul Nabucco ar fi sortit esecului. Iranul importa 25 de milioane de metri cubi de gaz pe zi din Turkmenistan si intentioneaza chiar sa-si creasca importurile la 33 de milioane. Dar, in acelasi timp, Iranul exporta gaz in Turcia.
Constructia gazoductului Nabucco ar trebui sa se incheie in 2014.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri