Planul formulat in urma cu o saptamana de liderii europeni pentru sustinerea Greciei nu a reusit sa aiba efectul dorit, de reducere a costurilor de creditare pentru tara cu cele mai mari datorii din zona euro.
Randamentul titlurilor de stat pe zece ani emise de Grecia a crescut cu 25 puncte de baza fata de 25 martie, cand liderii europeni au anuntat planul de ajutor pentru Grecia, ajungand miercuri la 6,525%, cel mai mare nivel din ultima luna. Randamentul a scazut usor joi, la 6,525%, insa costul de creditare este in continuare dublu fata de cel al Germaniei, relateaza Bloomberg citat de NewsIn.

"Sperau sa poata realiza un mecanism pe care sa nu fie nevoiti sa il puna in practica. Pietele au intuit acest lucru si se pare ca revenim in punctul de unde am plecat", apreciaza Phyllis Reed, analist in cadrul Kleinwort Benson.

In contextul in care costurile de creditare continua sa creasca, liderii europeni vor trebui sa puna in functiune un mecanism care nu a fost detaliat inca. Astfel, ei ar trebui sa decida rolul jucat de Fondul Monetar International (FMI) in planul de salvare, iar cancelarul german Angela Merkel trebuie sa faca fata opozitiei din partea opiniei publice din Germania la salvarea Greciei cu banii contribuabililor.

Pana in prezent, oficialii europeni se asteptau ca randamentele sa scada, in contextul in care guvernul de la Atena are in plan reducerea deficitului la 8,7% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 12,7% in 2009.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca investitorii vor recunoaste treptat pasii facuti de Grecia.

Facilitatea de finantare, formata din credite bilaterale din partea FMI si statelor din zona euro, va fi pusa in aplicare numai in ultima instanta, in cazul in care Grecia nu va mai avea alte optiuni de finantare.

Premierul grec, George Papandreou, care trebuie sa obtina 11,6 miliarde euro pana la finalul lunii mai, considera ca planul este "foarte satisfacator".

Unii analisti sustin ca este prea devreme pentru a spune ca planul Uniunii Europene a dat gres, in contextul in care cel mai recent plan de austeritate, anuntat pe 3 martie, nu a fost inca implementat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri