Anuntul facut de SEC, care a acuzat banca Goldman Sachs ca a inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime", a atras atentia asupra faptului ca, in urma cu cativa ani, in perioada in care piata ipotecara a inceput sa se clatine, unele institutii financiare mari au creat produse care permiteau unor clienti cheie, precum fondurile de hedging, sa mizeze pe o cadere brusca a pietei ipotecare, anunta NewsIn.

Printre bancile care au creat produse de acest gen se afla Deutsche Bank, UBS si Merrill Lynch, detinuta in prezent de Bank of America. Publicatia financiara precizeaza, insa, ca nu se stie inca ce produse sunt investigate de SEC.

Cazurile investigate de SEC ar putea arata daca bancile si-au indus in eroare investitorii, si nu numai daca afacerile au avantajat unii clienti in detrimentul altora. Afacerile au generat comisioane totale de circa 1 miliard dolari pentru aceste banci, potrivit traderilor, in timp ce investitorii care le-au cumparat au inregistrat pierderi masive, mentioneaza WSJ.

In cazul Goldman Sachs, SEC reproseaza bancii ca nu a furnizat investitorilor "informatii vitale" asupra unui produs de tip CDO, numit numit Abacus.

Printre aceste informatii figureaza faptul ca un administrator important de fonduri speculative, Paulson & Co, era implicat in alegerea actiunilor incluse in portofoliul Abacus si ca, in plus, deschisese o pozitie de vanzare pe produsul structurat al Goldman Sachs, mizand astfel pe scaderea valorii acestuia.