Comisia Europeana va adopta luni, 12 iulie, pachetul de masuri privind majorarea garantiilor in cazul depozitelor bancare si uniformizarea acestora pe teritoriul Uniunii, precum si garantarea investitiilor si asigurarilor, a anuntat institutia.
Comisia Europeana (CE) va adopta un pachet de masuri pentru a spori increderea consumatorilor in serviciile financiare. Pachetul isi propune sa imbunatateasca protectia posesorilor de polite de asigurare, a titularilor de conturi bancare si a investitorilor din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al CE, arata NewsIn.

Luni, comisarul pentru piata interna, Michel Barnier, va prezenta noile masuri CE in cadrul unei conferinte de presa. Acestea includ o propunere pentru majorarea garantiilor in cazul depozitelor deschise la bancile europene, o propunere pentru intarirea sistemelor de compensare pentru investitorii din Uniunea Europeana, precum si un document de recomandare privind fondurile de garantare a asigurarilor.

Astfel, propunerea privind garantarea dobanzilor urmareste majorarea plafonului garantat si uniformizarea acestuia pe tot teritoriul UE.

"Aceste scheme garanteaza titularilor de conturi ca isi vor primi economiile inapoi in cazul unui faliment bancar. In acest moment exista 40 de astfel de scheme operationale in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cateodata, exista scheme diferite chiar in aceeasi tara", precizeaza comunicatul CE.

Comisia va prezenta o propunere pentru "un standard uniform de protectie", care va trebui asigurat de catre toate bancile din Uniunea Europeana. Mai mult, propunerea Comisiei prevede "plati mai rapide in cazul falimentului bancar, o mai buna informare a titularilor de conturi bancare si o gestionare durabila a acestor scheme".

Propunerea pentru intarirea sistemelor de compensare pentru investitori are ca scop protejarea acestora in cazul incapacitatii unei firme de investitii de a returna sumele de bani sau activele pe care le detine in numele clientilor sai. In acest moment exista 39 de astfel de scheme in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, sustine CE.

Pentru a asigura un nivel adecvat de protectie in intreaga Uniune, Comisia va propune o serie de reguli minime privind functionarea acestor mecanisme de protectie. Obiectivul propunerii este de a aduce mai multa claritate sistemului actual, rambursari mai rapide si de a asigura un nivel mai ridicat de compensare si de informare a investitorilor, sustin oficialii CE.

Totodata, CE va propune o carta alba privind fondurile de garantare a asigurarilor, prin care se acorda consumatorilor o protectie in ultima instanta in cazul in care firma de asigurari este incapabila sa isi respecte angajamentele. Fondurile acopera situatia in care o cerere de despagubire nu mai poate fi onorata din cauza falimentului companiei de asigurari.

In acest moment, din cauza inexistentei unui set de reguli la nivelul Uniunii Europene, astfel de scheme sunt in uz in doar 12 din cele 27 de state membre. Carta alba va prezenta o serie de solutii pentru stabilirea unui cadru coerent care va conduce la eliminarea vidului juridic si a inegalitatilor, potrivit comunicatului CE.

Turbulentele inregistrate pe piete in ultimul timp au confirmat necesitatea de a "definitiva fara intarziere reformele necesare pentru a garanta functionarea stabila si durabila a sistemului financiar la nivel european si global", sustin oficialii CE.

Pachetul de masuri de mai sus face parte din angajamentul CE de a reforma pietele financiare in cadrul programului privind "Reglementarea pietelor financiare pentru o crestere durabila", publicat pe 2 iunie 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri