Procurorii anticoruptie au inregistrari ambientale cu discutii intre denuntatori si complicii primarului Capitalei, Sorin Oprescu, despre valoarea mitei si despre modalitatea prin care banii ar fi urmat sa fie platiti, numele de cod al edilului fiind "barosanul".

In referatul cu propunerea de arestare a celor sapte persoane cercetate in dosarul lui Sorin Oprescu exista fragemente din inregistrari ambientale relevante pentru acuzatiile aduse acestora si primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Astfel, din inregistrari reiese ca fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca, si directorul general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, discutau despre banii incasati de la administratori de firme, in schimbul unor contracte cu primaria, si care ar fi trebuit dati edilului.

Anchetatorii noteaza in documentul citat ca in 3 iulie, in incinta spalatoriei auto administrate de Cristian Stanca, denuntatorii i-au dat acestuia echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro, intr-un plic de culoare maro (seriile bancnotelor fiind inregistrate in prealabil). "Cu ocazia acestei intalniri ((....) ), Cristian Stanca nu a dorit sa stea mult de vorba", mai scriu anchetatorii.

Potrivit acestora, la sfarsitul lunii iulie societatea denuntatoare a finalizat lucrarile la gardul Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si a notificat in scris beneficiarul, care nu organizase receptia lucrarilor, iar in 29 iulie denuntatorul s-a intalnit cu Cristian Stanca, care a insistat asupra platii mitei catre directorul economic, Mircea Octavian Constantinescu, si catre primarul Sorin Oprescu, noteaza Mediafax.

In discutiile dintre denuntator si Cristian Stanca, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, era numit "barosanul". "Barosanu' asteapta, ca a bagat banii... Stau banii acolo si ce sa-i zici? Sunt acolo. Acuma …[neinteligibil]…n-ai ce sa le mai zici! Asta... iti dai seama, s-a dus, a vorbit... Pe ala... il intereseaza pe ala ca e intai, ca e [expresie obscena] ! Stii ce zic!", sunt discutiile interceptate de procurori. Conform anchetatorilor, intrebat ce valoare au sumele pentru cei doi, Cristian Stanca a precizat doar valoarea mitei pentru directorul economic din Primaria Capitalei: "Pai, sunt 7.000", in privinta lui Oprescu el precizand doar: "Mai e si... barosanu'.”.

La intalnirea din aceeasi zi cu denuntatorul, Cristian Stanca i-a calculat denuntatorului cat a incasat de la Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti, cat mai are de incasat si cat a cheltuit pentru realizarea lucrarilor, dupa care i-a reamintit pretentiile de remitere a mitei pentru Sorin Oprescu si directorul economic Mircea Octavian Constantinescu.

Anchetatorii spun ca Stanca ar fi scris pe o hartie ce bani trebuie platiti cu prioritate: "Da. Deci, astia sunt... prioritari”, fiind de acord cu afirmatia denuntatorului "Aia-s prioritatatea... Constantinescu. Nu?”. Referindu-se la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Cristian Stanca a mentionat: "Si la barosanul... 50...”, confirmand prin "da, da.” intrebarea denuntatorului "De... Tot euro sunt si astia?”.

Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, si alte cinci persoane au fost arestati de Tribunalul Bucuresti, luni seara, in dosarul in care primarul Capitalei este acuzat de luare de mita.

Pe langa soferul lui Oprescu si directorul economic din Primaria Capitalei, instanta a admis propunerea DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile si pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici si pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, director general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Cristian Stanca, fostul sofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei au fost retinuti, duminica seara, de procurorii anticoruptie in dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mita (trei infractiuni), complicitate la dare de mita si trafic de de influenta, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Supeala si Mircea Constantinescu sunt suspectati de luare de mita, in timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost retinut pentru doua infractiuni de complicitate la spalarea banilor.

Cornel Popa este cercetat pentru luare de mita, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, doua infractiuni de dare de mita si trafic de influenta, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mita.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sambata seara, de la seful unei institutii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denuntatori.

Conform unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, Cornel Bogdan Popa.
Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, sambata noapte, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii primiti ca mita, in timp ce restul banilor ar fi fost gasiti apoi la locuinta acestuia, au mai spus sursele citate.

In referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denuntatorii din dosar sustine ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu un milion de euro, in perioada 2013- 2015.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA ca primarul general primea banii in pungi de cadou, sub o perna ornamentala de pe o canapea, si isi lua masuri de precautie atunci cand primea sume de bani drept mita, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

In acelasi document se precizeaza ca martorul a afirmat, in declaratiile date in fata anchetatorilor, ca Oprescu ii cerea omului sau de incredere sa fie atent cand vine la intalnirile pentru a da mita, sa se deplaseze pe mai multe strazi pentru a verifica sa nu fie urmarit.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Capitalei, a declarat, luni seara, dupa ce l-a vizitat pe acesta in arest, ca Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul sau pentru toti cei care s-au grabit sa-l acuze este: "Aveti putintica rabdare, domnilor!".

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului, care l-a vizitat luni pe Sorin Oprescu in arest, a spus ca primarul Capitalei ii roaga pe bucuresteni sa aiba incredere in el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri