Înainte să evolueze într-o petrecere cu familia și prietenii, sărbătoarea de Halloween, 31 octombrie, era profund legată de fantome și superstiții. Costumele de Halloween din prima jumătate a secolului XX erau terifiante. În prezent, sărbătoarea este una capitalistă, concentrată pe exprimarea fanteziilor oamenilor, inspirate din cultura pop de astăzi, potrivit CNN. Dacă decideți să sărbătoriți și anul acesta, în plină pandemie, specialiștii din sănătate recomandă menținerea schimbului de bomboane în interiorul familiei sau în comunitate. Dacă ieșiți din casă, purtarea măștii costumului nu exclude și purtarea unei măști medicale!

Geneza costumelor de Halloween datează de peste 2.000 de ani. Istoricii consideră că festivalul păgân, celtic din Samhain, care a marcat sfârșitul verii și începutul jumătății „mai întunecate” a anului din Insulele Britanice, este precursorul sărbătorii.

„Purtarea de costume groaznice - nu doar inspirate din scene de groază ca cele din zilele noastre, - a fost o parte esențială a acestei sărbători”, a declarat Lesley Bannatyne, o cunoscută autoare a istoriei și evoluției sărbătorii de Halloween.

Creștinismul a adoptat ca sărbătoare ziua de 31 octombrie în secolul al XI-lea, ca parte a eforturilor de reformulare a sărbătorilor păgâne. Într-adevăr, numele „Halloween” derivă din „Ajunul tuturor sfinților”, sau cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie). Dar multe dintre aspectele folclorice ale Samhain-ului au fost încorporate și transmise - inclusiv costumele. În Anglia și Irlanda Evului Mediu, oamenii se îmbrăcau în ținute care simbolizau sufletele morților, mergând din casă în casă pentru a strânge delicii sau „prăjituri de suflet” pline de condimente.

INFLUENȚA AMERICANĂ

Pe măsură ce primul val de imigranți irlandezi și scoțieni a început să sosească în SUA în secolul al XVIII-lea, superstițiile, tradițiile și costumele de Halloween au migrat și ele.
Odată ce Halloween-ul a intrat în cultura americană, popularitatea sa s-a răspândit rapid, potrivit lui Nancy Deihl, istoric de modă și director al programului de masterat în studii de costume al Universității din New York.
„Oamenii din America rurală și-au îmbrățișat cu adevărat rădăcinile păgâne, ideea acestei sărbători fiind centrată în jurul morții”, a spus ea. „Costumele erau de-a dreptul înfricoșătoare, făcute acasă din tot ce aveau oamenii la îndemână: cearșafuri, machiaj, măști improvizate. Iar anonimatul reprezenta o parte importantă a costumelor, întreaga idee era să fii complet deghizat”, a adăugat aceasta.

În anii 1920 și 1930, oamenii țineau anual mascarade de Halloween, destinate atât adulților, cât și copiilor,. Aceleași decenii au văzut, de asemenea, apariția costumelor influențate de cultura pop, alături de primele mari companii de fabricare a costumelor. Compania J. Halpern (mai cunoscută sub numele de Halco) din Pittsburgh, Pennsylvania, a început să licențieze imagini cu personaje fictive precum Popeye, Olive Oyl, Little Orphan Annie și Mickey Mouse în această perioadă, potrivit Bannatyne. Oamenii au devenit, de asemenea, fascinați de costume cu personaje precum pirați, țigani și chiar și persoane fără adăpost.

DE LA VANDALISM ȘI REVOLTE LA SUPEREROI

Continuând tradiția practicilor vechi, farsele de Halloween au devenit un fenomen obișnuit în America de Nord - uneori mergând până la vandalism și revolte.

Într-un efort de a descuraja actele criminale, oficialii locali și naționali au încercat să reformeze sărbătoarea ca o activitate pentru copiii mai mici. Consiliul orașului Chicago a votat în 1942 pentru desființarea Halloween-ului și pentru a stabili ziua de 31 octombrie ca „Ziua Conservării”.

După cel de-al doilea război mondial, pe măsură ce televiziunea a adus în familii cultura pop, costumele americane de Halloween s-au modificat în costume de supereroi, personaje comice și figuri de divertisment. Ben Cooper, o companie americană producătoare de costume, care a contribuit la transformarea Halloween-ului într-un fenomen pop, deținea 70-80% din piața costumelor de Halloween.

MODA COSTUMELOR DE DUZINĂ

Anii '60 au marcat o schimbare a modului în care oamenii se îmbrăcau pentru Halloween. Aceștia au început să renunțe la măști și la o acoperire completă, optând pentru a-și arăta fețele și a se lăuda lumii cu personajul ales. Abordarea lor a fost mai degrabă distractivă decât înspăimântătoare, inspirată de Războiul Stelelor sau Indiana Jones decât de demoni.

În prezent, Halloween este o mare sărbătoare capitalistă, complet detașată de orice vestigiu al creștinismului sau păgânismului, fiind mai concentrată pe exprimarea fanteziilor oamenilor - ceea ce explică și succesul său la nivel global. Sunt, de asemenea, mult mai puțini oameni care își fac propriile ținute de Halloween și există mult mai puțină creativitate. "Cumpărăm cu toții din aceeași gamă de costume disponibile în magazine. Și creăm deșeuri imense datorită acestui fapt. Cred că oamenii s-ar exprima mult mai bine dacă și-ar confecționa propriile costume așa cum obișnuiau”, a concluzionat Nancy Deihl.

VIDEO RECOMANDĂRI MEDICALE - HALLOWEEN ÎN PANDEMIE (SURSA: DENVER HEALTH)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri