Sigur ai văzut când erai mic desene animate cu Ștrumfi sau chiar filmele, iar dacă ai mai mulți ani decât am eu, probabil îți amintești că la origine au existat niște benzi desenate create în urmă cu peste șase decenii, care spuneau povestea acelor creaturi mici și albastre. Eu de ștrumfi mi-am adus aminte când am pus prima dată piciorul în Alberobello, orașul italienesc din regiunea Puglia și locul de unde pare că s-au inspirat și românii care au creat Castelul de Lut Valea Zânelor din Sibiu.

Cum s-au născut trulli, casele văruite în alb din Alberobello, care ne amintesc de ștrumfi

Istoria Alberobello nu este atât de veche pe cât s-ar putea crede. Orașul, în forma în care îl putem vedea astăzi, a fost fondat la sfârșitul secolului al XIV-lea la ordinul conților de Conversano, proprietari de pământ care au încredințat gestionarea teritoriului unor țărani.

Alberobello este o mică bijuterie amplasată în Valea Itria, între provinciile Bari (cu capitala Bari despre care am povestit mai multe AICI), Brindisi și Taranto, ce aparțin toate de regiunea Puglia și care se află fix pe călcâiul cizmei italiene.

alberobello, puglia ItaliaSursa foto: captură Google Maps

Calificat ca un tărâm al zânelor, se poate spune despre Alberobello că este locul din care s-au inspirat și cei care au creat Castelul de Lut Valea Zânelor din Sibiu. Casele din acest oraș pugliez se numesc trulli, iar istoria lor ne poartă în secolul al XVI-lea, când contele Acquaviva d`Aragona a adus de la Noci (o localitate foarte aproape de Alberobello) aproximativ 40 de familii ca să-i muncească pământurile. În schimbul muncii lor, oamenii au fost lăsați să-și construiască casele în Alberobello. Fiind o regiune săracă, oamenii nu-și terminau niciodată locuințele pentru a nu plăti impozit pe ele. Mai mult, se mai spune despre aspectul acestor clădiri că trebuia să fie în mod deliberat precar pentru a da ideea unor clădiri care ar putea fi demolate cu ușurință în cazul unei inspecții venite din partea autorităților.

Așa s-au născut practic trullii, aceste case de tip cilindru, cu acoperișuri sub formă conică, în interiorul cărora exista o singură cameră (de obicei delimitată de doi pereți interiori) în care locuia întreaga familie. Interesant este că într-un trullo (denumirea de la singular a lui trulli), se spune că temperatura se învârte jurul mediei de 18-19 grade Celsius, atât vara cât și iarna. Cum așa? Păi vara, razele soarelui se disipau pe inelele concentrice de dimensiuni diferite care alcătuiau acoperișul, în vreme ce iarna, vârful acestor construcții era un loc în care se aduna energia provenită de la soare, ce bătea ulterior în casă și menținea astfel valorile mai sus amintite. Se spune că aceste locuințe care nu au în compoziție mortar, încă îi uimesc și pe specialiștii de azi din domeniul construcțiilor, ce încă studiază acest mod inedit de a construi.

Alberobello, Puglia, ItaliaSursa foto: Wall-Street.ro

După o așezare inițială care a presupus prezența a aproximativ 40 de trulli, a avut loc o extindere majoră în 1620. Abia în 1797 Alberobello a fost eliberat de toate pretențiile fiscale și servitutea feudală față de conți prin decizia lui Ferdinand al IV-lea de Bourbon, regele din Napoli de la acea vreme. Dar tradiția de a ridica construcții sub „marca” trulli nu s-a oprit niciodată.

Ce avea, însă, să se oprească pentru totdeauna era posibilitatea de a construi case pentru care nu se plăteau impozite. Era acestora a apus în 1968. Guvernul italian de la acea vreme a hotărât că indiferent de structura, forma, tehnologia sau stilul unei case, proprietarul va plăti un impozit pe acea unitate.

Alberobello în prezent

Astăzi, în piațeta centrală regăsim o vitrină unde se găsesc pozate proprietăți trulli de vânzare. Un trulli cu ceva ani vechime costă în jur de 380.000 de euro. Însă în Alberobello nu se găsesc doar trulli, ci și așezări pe care, în contextul de față le putem numi „normale” și care nu sunt în zona turistică.

Alberobello, Puglia, ItaliaSursa foto: Wall-Street.ro

Dimensiunea mică a centrului istoric face ca Alberobello să fie ușor de vizitat. Toate atracțiile care trebuie văzute sunt la câțiva pași și pot fi explorate pe jos. Ce regăsim în prezent, în Alberobello: restaurante, multe magazine de suveniruri, soare și puțintele locuri de umbră și o lumină ce poate părea puternică dată fiind culoarea albă a caselor pe care le regăsim în zona turistică (așa că nu uita ochelarii de soare acasă).

Mi-a plăcut că n-am dat peste o puzderie de turiști, semn că locul n-a fost încă descoperit pe deplin de influenceri și de creatori de conținut. Nici cozi n-am prea văzut, nici la toaletă, nici la restaurant și nici la magazinele de suveniruri. Așa că dacă îți cauți un loc pe care să îl vizitezi în tihnă, fără să fii lovit din spate și din față de oameni necunoscuți care-și fac loc să treacă pe lângă tine pe niște străzi deja hiperaglomerate, cum știi că mai sunt în alte orașe din Italia, Alberobello este clar locul potrivit pentru tine.

Dar cât să te mai bucuri de toate astea pe stomacul gol? Frumusețea nu trece prin stomac, așa că ne-am oprit înainte să plecăm să și mâncăm ceva. Nu știu cum sunteți voi, dar mie când îmi este cald pofta se reduce la un singur fel de mâncare sau la două, dar pe care să le împart cu cineva. Am intrat într-un restaurant micuț, cu un număr mic de mese, dar feeric și similar cu cele pe care le vedeam în filmele italienești de la televizor când eram mică.

Pe un platou de brânzeturi specifice Pugliei (dar și cu o buratta specifică, pe care o poți găsi doar în Alberobello), cu bruschette cu roșii și două limonade am dat 15 euro în două persoane.

Alberobello, Puglia, ItaliaSursa foto: Wall-Street.ro

Ziua mi-am încheiat-o cu un pasticciotto cu cremă de fistic (foto) pe care l-am luat din drum și pe care am dat 2 euro și jumătate.

Alberobello, Puglia, Italia

Sursa foto: Wall-Street.ro

Citeste si:

    Vizitarea celor mai cunoscute orașe italiene este inclusă în pachetul turistic Senior Holidays Puglia oferit de agenția Hello Holidays. Mai multe detalii despre prețuri și locațiile vizitate pot fi regăsite AICI.

    Sursa foto: Unsplash

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Raluca Juncu
    Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri