Cinematografele au undă verde pentru reînceperea activității încă de luna trecută în București, însă chiar și așa ușile sălilor rămân închise și vor rămâne așa pentru încă o perioadă de timp. Scoaterea angajaților din șomaj tehnic, pregătirea sălilor, resursele limitate și chiar și precauția distribuitorilor de filme într-o perioadă extrem de incertă complică puternic ecuația redeschiderii sălilor de cinema.

Începând cu 25 ianuarie, sălile de cinema își pot deschide ușile la o capacitate de 30%.

Potrivit unei decizii a Guvernului, aplicabilă încă de vara anului trecut, activitatea operatorilor de cinematografe depinde de rata de infecție din ultimele 14 zile din județ, existând trei scenarii în acest sens:

  • în primul scenariu, participarea publicului era permisă cu până la 50% din capacitatea maximă a sălilor, dacă rata cumulată de infecție din ultimele 14 zile pe numărul de cazuri în județe / orașe era mai mică sau egală cu 1,5 per 1.000 de locuitori;
  • al doilea scenariu se referă la faptul că dacă rata de infecție cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ / orașe este mai mare de 1,5 dar mai mică sau egală cu 3 per 1.000 de locuitori, prezența publicului scade la 30% din capacitatea maximă a sălilor de cinema;
  • al treilea scenariu, cel mai puțin favorabil, spune că dacă incidența cumulată din ultimele 14 zile a cazurilor din județ / oraș este mai mare de 3 per 1.000 de locuitori, orice activitate în sălile de cinematograf este interzisă.

Atunci când am realizat acest interviu, în București, se înregistra o rată de infecție de 1,96, Timișul fiind singurul județ din România unde rata încă depășea borna de 3 la mia de locuitori.

“Pentru că suntem o afacere privată, avem acces limitat la resurse, bugetele noastre nu sunt la dispoziția noastră ca în cazul unui teatru de stat sau a unei săli de concerte de stat și nu putem forța angajații noștri să se întoarcă la muncă doar pentru că ni se permite să deschidem cinematograful”, explică Tomas Drobny, CEO CINEMAX, operator care la începutul anului trecut a deschis sala din Veranda Mall.

Cinematograful din Veranda era una dintre cele mai moderne din România, spectatorii VIP având chiar posibilitatea de a comanda mâncare de la restaurant în timpul filmului.

Citiți mai mult despre deschiderea CINEMAX de anul trecut.

“Angajații noștri sunt în șomaj tehnic, adică am trimis documente și liste către autoritățile locale, am plătit impozite, iar regulile și reglementările se aplică perioadei de timp în care angajatul nostru rămâne în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că nu putem chema pe cineva să vină la muncă în 24 de ore. Nici măcar în patru zile sau în două săptămâni. Regulile sunt reguli și trebuie să respectăm drepturile angajaților noștri”, menționează șeful Cinemax.

Potrivit acestuia, o altă provocare vine din modul în care arată piața: oamenii vin la cinema pentru a vedea filme atractive, unele blockbustere costă sute de milioane de dolari, iar aceste filme sunt oferite pe baza unui acord de licență între distribuitori, studiouri și producători importanți.

În prezent, estimăm că piața operațiunilor cinematografice din România s-a micșorat la aproximativ 20% comparativ cu anul precedent. Vă puteți imagina că distribuitorii nu vor să-și arate filmele în condiții atât de incerte.

- Tomas Drobny -

CEO-ul CINEMAX explică astfel că redeschiderea cinematografelor are sens numai după un acord cu partenerii de distribuție de filme.

”Măsurile de sănătate sunt în vigoare și toate măsurile suplimentare, care ar putea fi luate, vor trebui adaptate la legislația națională, la interesul, nevoile și la siguranța clienților și a angajaților noștri”, adaugă acesta.

Tomas Drobny, CEO CINEMAX

Redeschiderea cinematografelor: La ce filme noi ne putem aștepta?

Deoarece multe lansări de filme au fost amânate pentru 2021, operatorii sălilor de cinema ar putea avea la dispoziție anul acesta mai multe filme decât în mod normal.

Pentru început, reprezentanții CINEMAX spun că dacă situația pandemică va permite redeschiderea majorității cinematografelor din toată România, 2021 va fi marcat de următoarele blockbustere: Wonder Woman 1984 (19 februarie), Godzilla vs. Kong (26 martie), Mortal Combat (aprilie), Black Widow și Fast&Furious 9 (mai).

Aceștia adaugă faptul că sălile CINEMAX vor proiecta și producții locale, europene și independente completate cu oferta de filme de la marile studiouri de la Hollywood.

Zero venituri în perioada restricțiilor. Cât mai pot rezista operatorii cinematografelor?

Sălile de cinema au fost de departe cele mai afectate de restricții în timpul pandemiei. Astfel, dacă restaurantele au putut să opereze la capacitate redusă (terase) sau concentrându-se pe segmentul delivery, cinematografele au fost complet închise, înregistrănd venituri zero.

”În ceea ce privește soluțiile, nu există subvenții specifice pentru industria operatorilor de cinema. Granturile propuse de autoritățile guvernamentale nu se aplică pentru specificul activității noastre. Conform hotărârilor de guvern emise, aceste ajutoare de stat sau subvenții sunt calculate pe baza cifrei de afaceri din anul fiscal 2019 pentru fiecare companie. Deoarece noi nu am fost încă activi în 2019 pe piața românească, nu avem „istoricul cifrei de afaceri” și nu ne-am calificat pentru acest ajutor de stat. Însă, depunem eforturi să ne adresăm oficialilor guvernamentali pentru a obține un fel de ajutor prin intermediul asociației din care facem parte, dar până în momentul de față am întâmpinat doar amânări”, a declarat Tomas Drobny.

Perioada actuală nu este despre câștigători și învinși. Toți suntem îngenunchiați și trebuie să privim lumea din jurul nostru așa cum se prezintă ea astăzi. Nimeni nu este singur în această problemă.

- CEO CINEMAX -

Pentru CINEMAX, criza sanitară a venit în cel mai rău moment întrucât cinematograful a fost deschis abia la sfârșitul lunii decembrie 2019, respectiv, restaurantul a fost deschis în septembrie 2020. Prin urmare, pe lângă rambursarea împrumutului, epidemia a prins compania și cu plăți aflate în curs de execuție.

”Conducerea responsabilă a societății-mamă ne-a oferit temporar sprijin financiar, dar și în Slovacia situația a fost și este foarte similară cu cea din România. De asemenea, am reușit să amânăm pentru o vreme rambursarea împrumuturilor la bănci - dar aceasta este doar o amânare”, spune Tomas Drobny.

Citiți și Mutare URIAȘĂ în piața filmelor: Toate filmele Warner, inclusiv noul Matrix, difuzate direct pe internet în 2021

Cu toate acestea, cel mai semnificativ cost pe durata închiderii sălilor de cinematograf este chiria din centrul comercial.

”În primul val al epidemiei de COVID-19, proprietarul a avut amabilitatea de a ne ajuta în această chestiune. În prezent, negociem soluționarea costurilor din perioada celui de-al doilea val, deoarece cinematograful nostru a fost închis, cu excepția unei scurte perioade după ridicarea carantinei de la jumătatea anului trecut. Astăzi, băncile ne ajută cu amânarea anumitor plăți și încurajăm de asemenea și partenerii noștri mai mari să ia în calcul acest lucru. Considerăm că dacă rata de profit este redusă, nu ar trebui să se neglijeje decizia de a amâna plățile sau de a reduce semnificativ chiria”, afirma CEO-ul CINEMAX.

Acesta consideră că răspândirea infecției COVID-19 nu este corelată cu activitatea cinematografică.

”Acest lucru a fost demonstrat prin studii ample care au concluzionat că numărul focarelor Covid-19 cauzate de activitatea sălilor de cinema a fost nul. Măsurile active actuale sunt direct legate de numărul de noi infecții, număr care este încă mare. Având în vedere această situație, nu putem comenta măsurile active, având în vedere această tendință de infecție. Însă lucrăm îndeaproape cu autoritățile naționale și locale pentru a afla cele mai bune practici privind modul în care ne putem menține angajații în siguranță și prin care ne putem relua activitatea, odată ce vom vedea numărul de infecții scăzând”, a concluzionat Tomas Drobny.

Sursa foto: Cinemax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri