Nu se considera un om de afaceri. Dar a reusit sa transforme McCann Erikson dintr-o agentie relativ mica intr-una din cele mai importante companii de publicitate din Romania. Bogdan Enoiu este managerul care face bani din creativitate.

Este de formatie inginer. Acum este insa unul din greii din lumea publicitatii. Primii pasi in acest domeniu i-a facut, practic, din intimplare. Prin 90, cineva mi-a descoperit talentul de a fi persuasiv. Adica ceea ce iti trebuie sa ai in acest domeniu. La mine era o chestie latenta, povesteste Bogdan Enoiu, directorul McCann Erickson.

Un an mai tirziu, Enoiu a inceput sa lucreze cu jumatate de norma pentru Tineretul liber, facind astfel un al doilea pas spre functia pe care o detine la ora actuala. Acolo l-am intilnit pe precursorul industriei publicitatii din Romania. Era un antreprenor american, in adevaratul sens al cuvintului, sustine Enoiu. Tot 1991 a insemnat si anul intrarii in Agentia de Publicitate McCannErikson ca partener asociat si director. Din 1996, acesta este director general al companiei si spera ca se va mentine pe pozitie si in urmatorii ani. Daca voi depune acelasi efort ca si pina acum, voi fi si peste citiva ani in aceeasi postura, estimeaza Enoiu.

Cit despre profesia de baza, directorul McCann sustine ca ii place si ca il ajuta in actuala postura intrucit i-a imprimat un mod structural de a gindi.

Ce inseamna sa fii liderul unei organizatii

Daca ai fler si stii cum sa le delegi oamenilor cu care lucrezi responsabilitatea, sa fii manager nu este foarte dificil. Pentru ca iti lasa timp sa faci ceea ce iti place. Ai timp sa te implici in viata de zi cu zi. Aceasta este si placerea. In schimb, trebuie sa alergi foarte mult, apreciaza Bogdan Enoiu dupa aproximativ noua ani de cind conduce McCannErikson.

Bani si publicitate

Primul contract important obtinut de McCann Erickson sub conducerea lui Enoiu a fost incheiat cu XEROX Romania, in 1991. Bugetul a fost de aproximativ 27 de milioane de lei, iar misiunea agentiei a fost aceea de a crea o campanie integrata.

Au urmat pe rind mari companii din toate domeniile de activitate, printre care Connex, Coca-Cola, Loteria Romana sau ING si totodata multe premii. Astfel, in biroul lui Enoiu s-au strins pina acum in jur de 200 de premii. Printre cele mai recente: doua Silver Drum pentru Nunta, realizat pentru MTV la categoria Media, si Fiare pentru fiara din tine pentru Sprite, la bauturi non-alcoolice, din cadrul Festivalului Golden Drum 2004. De asemenea, calculind dupa profit, intr-un top realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si cea a municipiului Bucuresti, agentia s-a plasat tot timpul in primele doua locuri in industria de profil. In ultimii trei ani, compania a inregistrat cresteri ale profitului in medie de 12-15%. Raportat la finele anilor 90, si-au dublat atit profitul, cit si cifra de afaceri. Cresterea profitului este bazata si pe cit de bine le merge clientilor nostri. Este si in functie de mersul economiei din Romania, apreciaza directorul general al McCann Erickson. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 35 de milioane de dolari, iar pentru 2005, Enoiu estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 15-20%.

Doua evenimente realizate cu suflet

Atunci cind organizezi cele mai importante evenimente din cariera ta este cu siguranta o implinire profesionala. Se pune insa intrebarea daca vei mai putea ajunge vreodata la acelasi nivel. Pentru Enoiu, acest prag a fost depasit de doua ori: in aprilie 2001, odata cu Gala Hagi, si in noiembrie 2002, cu ocazia vizitei presedintelui american George W. Bush la Bucuresti. Am fost victima succesului meu de la organizarea evenimentelor Bush si Gala Hagi. Cind realizezi cea mai mare chestiune pe care o poti realiza, restul nu mai conteaza la fel de mult. La Gala Hagi am lucrat aproximativ 3 luni de zile. Contractul a fost de aproximativ un milion de dolari. A fost evenimentul cel mai aproape de sufletul meu . Am pus foarte multa pasiune. A urmat campania impotriva violentei si evenimentul de primire a presedintelui SUA, George Bush, sustine Bogdan Enoiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri