Site-ul Antena 3 a avut implementat un script care se foloseste de puterea de calcul a computerelor vizitatorilor pentru a “mina” (genera) criptomonede, fara ca utilizatorii sa fie anuntati de acest lucru. Intrebarea care se pune este: din punct de vedere legal, cine raspunde pentru acest lucru? Este legal, sau nu?

WALL-STREET.ro a intrebat CERT.ro, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica si a parcurs articole din legislatia in vigoare pentru a afla raspunsuri la aceasta intrebare.

“Problematica este interpretabila, din punct de vedere legislativ. Momentan Directiva NIS, (prima directiva a Uniunii Europene pe probleme de securitate cibernetica – n.r.) care ar putea face lumina in astfel de cazuri, nu a fost adoptata in legislatia nationala”, spun reprezentantii CERT.ro.

Prin urmare, trebuie sa facem apel la legislatia aflata in vigoare.

“Recent, am lecturat un articol al unui avocat specializat pe criminalitate informatica si care editeaza o revista juridica stiintifica, are un articol de analiza juridica a problemei. Articolul este interesant si pentru tehnicieni sa il lectureze.

In opinia lui, este vorba de utilizare clandestina a puterii de calcul a sistemelor vizitatorului, ceea ce prezinta elemente ce se regasesc in cateva infractiuni informatice din codul penal, existand riscul ca fapta in sine sa poata intra sub incidenta legii penale”.

“Evident, este opinia personala a unui specialist in drept, fara a fi confirmata pana astazi si de vreo hotarare judecatoreasca in acest sens, problema fiind foarte nou aparuta in peisajul informatic”, continua specialistul CERT.ro.

Avocatul George Zlati, doctorand in Drept Penal, si avocat colaborator la SCPA Sergiu Bogdan & Asociatii - Baroul Cluj analizeaza o situatie similara cu cele intamplate pe site-ul Antena 3, dar de data aceasta pe platforma de torente Pirate Bay. Ca si in cazul Antenei 3, proprietarii Pirate Bay obtineau un castig patrimonial de pe urma puterii de calcul ale computerelor celor care intrau pe portal.

Spre deosebire de Antena 3, care sustine ca a fost victima unui atac informatic, Pirate Bay a anuntat in mod oficial implementarea unui script, in incercarea de a elimina complet reclamele de pe platforma.

Aceasta exploatare materiala si logica a sistemului informatic apartinand utilizatorului unei anumite platforme online (Pirate Bay, Google, Facebook, Amazon etc.) pune in discutie legalitatea acestui nou sistem de monetizare al afacerii in lipsa unei informari corespunzatoare si a absentei consimtamantului deplin al utilizatorului, noteaza avocatul George Zlati.

Exista, deci, consecinte juridice din perspectiva dreptului penal substantial in contextul utilizarii clandestine a puterii de calcul apartinand unui sistem informatic de catre o terta persoana?

“In mod evident, in masura in care se ajunge la concluzia ca anumite texte de incriminare devin aplicabile in contextul utilizarii clandestine a puterii de calcul a sistemului informatic apartinand utilizatorilor, se pune si problema raspunderii penale a persoanelor care detin, produc, transmit sau pun la dispozitie programe informatice (a se vedea art. 365 Cod penal) susceptibile de a fi folosite in acest scop. Aceasta dincolo de posibilitatea atragerii raspunderii penale pentru complicitate la infractiunea scop (furt de energie, acces la un sistem informatic, frauda informatica etc.)”.

Incidenta dreptului penal substantial in contextul utilizarii clandestine a puterii de calcul. In acest context prezinta relevanta din perspectiva dreptului penal urmatoarele elemente:

  • utilizarea puterii de calcul a unui anumit sistem informatic implica o forma de interactiune logica cu respectivul sistem;
  • prin respectiva interactiune logica sistemul informatic primeste instructiuni in ceea ce priveste participarea la procesul intitulat Bitcoin mining;
  • participarea la acest proces afecteaza functionarea sistemului informatic deoarece resursele acestuia (de exemplu, puterea procesorului ori a placii video) sunt folosite in procesul de Bitcoin mining. In consecinta, respectivul sistem informatic nu va mai putea fi folosit de utilizatorul legitim in aceleasi conditii in care era folosit inainte implicarea acestui sistem in procesul de Bitcoin mining;
  • suprasolicitarea sistemului informatic poate genera un consum suplimentar de energie ce poate implica o pierdere patrimoniala in sarcina titularului sistemului informatic ori a persoanei ce urmeaza sa fie taxata suplimentar pentru cresterea consumului de energie (de exemplu, energie electrica);
  • tot acest mecanism genereaza un castig patrimonial persoanei care utilizeaza clandestin puterea de calcul a unui sistem informatic.

Aceste elemente, spune specialistul, pun in discutie incidenta infractiunilor de furt (de energie) [art. 228 alin. 3 Cod penal], acces la un sistem informatic [art. 360 Cod penal], frauda informatica [art. 249 Cod penal] si perturbarea functionarii unui sistem informatic [art. 363 Cod penal].

Toate aceste articole cumuleaza peste 10 ani de inchisoare pentru faptas.

Sursa foto: SPF/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri