Bursa a scazut cu 1,5%, in linie cu pietele externe, pentru a treia sedinta consecutiv, insa majoritatea investitorilor au fost precauti si au introdus ordine de tranzactionare doar pentru volume reduse de actiuni, astfel ca lichiditatea a fost salvata din nou de titlurile FP.
Piata a scazut inca din primele minute, insa corectiile nu au fost atat de vizibile precum pe marile burse europene. Astfel, punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins in jurul orei 11:30, cand media pietei era cu 1,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente. In aceeasi perioada bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 3%, informeaza Mediafax.

In prima parte a sedintei pe pietele externe unii investitori au pus presiune la vanzarea actiunilor din sectorul bancar si cel al asigurarilor ca urmare a temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane si majorarea costurilor de finantare si in alte tari din zona euro, printre care si Italia. Corectiile s-au temperat usor, ulterior, atat pe pietele externe, cat si pe bursa de la Bucuresti, dupa informatia potrivit careia Italia a vandut titluri de stat pe un an in valoare de 6,75 miliarde euro, desi la costuri mai mari.

"Precautia este cuvantul rostit cel mai des de investitori in zilele acestea. Imbunatatirea ratingului acordat Romaniei (anuntata la inceputul saptamanii trecute -n.r.) a condus la o crestere de moment a interesului fata de actiunile listate, dar efectul a fost rapid pierdut in fata valului de ingrijorari ce planeaza asupra Greciei si mai nou asupra Italiei", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,1% sub nivelul de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 1,21%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 1,14%.

La finalul sedintei, actiunile emise doar de 14 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

"Inceperea ofertei publice la Petrom poate explica lipsa volumelor pe majoritatea actiunilor listate, investitorii asteptand sa ia o decizie cu privire la participarea la aceasta oferta in functie de noutatile aparute si de conditiile de piata. Ofera va canaliza investitorii straini cu preponderenta spre titlurile acestei companii, dar nu sunt excluse si situatii in care acestia vor investi bani suplimentari in alte bluechipsuri romanesti (titlurile lichide -n.r.) pentru o diversificare a portofoliului pe actiuni romanesti", a afirmat Chisu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40,1 milioane lei (9,5 milioane euro), suma cu 39% sub rulajul sedintei precedente, de 65,9 milioane lei (15,6 milioane euro).

Totusi, 62% din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 24,8 milioane lei. Din aceasta suma 11 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,15% din titlurile Fondului. Tranzactia speciala a fost realizata la 0,52 lei, pret cu 2,07% sub nivelul de la inchiderea de luni, iar pe piata principala cotatia a scazut cu 1,32%, la 0,524 lei.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au scazut cu 1,89%, la 0,39 lei, insa pe un rulaj de doar 265.000 de lei, in conditiile in care investitorii au introdus ordine de tranzactionare pentru volume foarte reduse de titluri, la preturi unde cererea si oferta s-au regasit cu greu. Cotatia este cu 15,2% sub pretul maxim cerut de stat in cadrul ofertei in care vrea sa vanda 9,84% din actiunile companiei petroliere.

"Pe un orizont de termen mediu cred ca piata inca mai are sanse de crestere, definitorii fiind in ultima instanta maniera de gestionare a datoriilor suverane. Ridicarea planului de indatorare al SUA, un posibil nou plan de masuri de stimulare a economiei americane, o actiune comuna si concreta a ministrilor de finante europeni, o economie romaneasca in revenire sunt elementele care pot ajuta bursele sa creasca", a mai spus brokerul.

Unii investitori au realizat si tranzactii cu obligatiuni ale Bancii Europene de Investitii (EIB14) pentru 29,4 milioane lei (6,9 milioane euro), cu produse structurate de 4 milioane lei (952.000 de euro), precum si cu contracte futures de 1,1 milioane lei (260.000 de euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 74,8 milioane lei (17,7 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu cel mult 1%. O extindere a crizei datoriilor suverane si in Italia ar avea un impact mult mai puternic la nivel international, deoarece economia italiana este mai mare decat cea din Grecia sau Portugalia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri