Compania Petrom (SNP), controlata de grupul OMV din Austria, propune actionarilor sa nu distribuie dividende pentru profit net inregistrat in 2008, se arata in convocatorul Adunarii Genereale a Actionarilor (AGA) publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Prin aceasta decizie, SNP va incheia sirul de trei ani in care a oferit dividende, in 2007 repartizand actionarilor 0,0191 lei/actiune pentru profitul de 1,78 miliarde lei.

Petrom a incheiat anul 2008 cu un profit net de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), in scadere cu 43% fata de 2007, dar provizioanele suplimentare si prabusirea pretului la petrol au adus pierderi de 1,269 miliarde lei (345 milioane euro), in al patrulea trimestru, pentru prima data de la privatizare.

Potrivit propunerii, directoratul societatii propune sa nu fie distribuite dividende pentru exercitiul financiar din 2008 avand in vedere perspectivele economice pentru anul in curs.

Petrom a contractat in luna octombrie a anului trecut, de la cinci banci, cel mai mare credit din istoria companiilor romanesti, de 375 milioane de euro pe o perioada de trei ani pentru finantarea activitatii curente si a investitiilor.

De asemenea, in aceasta luna Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca analizeaza acordarea unui credit de 200 milioane de euro pentru finantarea constructiei unei centrale electrice cu capacitatea de 860 MW.

Grupul OMV din Austria are o participatie de 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA - 20,11%, iar 8,24% aparinand actionarilor minoritari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Marile companii de pe bursa bifeaza inca un semestru de cresteri