Activele celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au scazut si in august, cu 2,47%, inregistrand a patra luna consecutiva de corectii, si au ajuns la 6,86 miliarde lei, iar comparativ cu nivelul de la finele anului trecut sunt cu 8,13% mai reduse. Valoarea cumulata a activelor nete ale celor cinci SIF-uri era la sfarsitul lunii iulie de 7,003 miliarde lei, iar la 31 decembrie aceste societati aveau active nete de 7,467 miliarde lei, informeaza Mediafax.
Desi, piata de capital a continuat si in luna august sa fie marcata de apatie, iar majoritatea investitorilor au preferat sa nu intre la tranzactionare, activele SIF-urilor au marcat o noua luna de corectii, in principal ca urmare a corectiilor consemnate de unele actiuni mai putin lichide din portofoliu.

Preturile primelor zece actiuni de la BVB in functie de lichiditate au variat nesemnificativ in august, in timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au scazut in medie cu 2,74%. Raportat la nivelul din ultima sedinta din luna iulie, valoarea de piata a companiilor listate la BVB a coborat cu 3,32% sau cu 3,053 miliarde lei in luna august, de la 92,012 miliarde lei la 88,959 miliarde lei.

SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat in luna august cele mai vizibile reculuri la nivelul activelor nete dintre societatile de investitii financiare, de 2,93% si, respectiv, de 2,77%, potrivit raportarilor transmise BVB.

Astfel, activul net al SIF Muntenia a ajuns la 1,414 miliarde lei, iar valoarea activelor nete ale SIF Transilvania a coborat la 1,507 miliarde lei. Cele doua SIF-uri inregistrau la sfarsitul lunii august active nete de 1,456 miliarde lei si, respectiv, de 1,55 miliarde lei.

SIF Muntenia a incheiat anul trecut cu un activ net de 1,477 miliarde lei, iar SIF Transilvania avea un activ net de 1,627 miliarde lei. Astfel, raportat la nivelul din 2009, SIF Muntenia avea la finalul lunii august un activ cu 4,3% mai redus, iar valoarea activului net al SIF Transilvania este in scadere cu 7,37%.

In luna august, SIF Muntenia a obtinut un profit de 3,1 milioane lei, majorandu-si castigul din acest an la 33,9 milioane lei. Si SIF Transilvania a inregistrat profit in august, insa acesta a fost de numai 562.000 de lei. Astfel, societatea a castigat in acest an 19,3 milioane lei si se plaseaza pe ultimul loc intre SIF-uri in topul profitabilitatii.

O corectie apropiata de cea a celor doua SIF-uri a inregistrat si SIF Oltenia (SIF5), al carei activ net a coborat in august cu 2,16%, la 1,465 miliarde lei, de la nivelul din iulie, de 1,497 miliarde lei. Valoarea este, in acelasi timp, cu 10,83% sub nivelul din ultima zi a anului trecut, de 1,643 miliarde lei. Societatea a consemnat in luna august cel mai mare castig dintre SIF-uri, de 6,9 milioane lei, astfel ca profitul anual a avansat la 71 milioane lei.

Luna august a dus la corectii la nivelul activului net si in cazul SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1), care au scazut cu 1,58% si, respectiv, cu 0,54%. La finalul lunii august SIF Moldova avea un activ net de 1,107 miliarde lei, iar activul net al SIF Banat-Crisana era de 1,366 miliarde lei. Cele doua societati au inregistrat la finalul lunii iulie active nete de 1,125 miliarde lei si, respectiv, de 1,373 miliarde lei.

Comparativ cu valoarea activului net de la sfarsitul anului trecut, de 1,177 miliarde lei, activul net al SIF Moldova este in scadere cu 5,97%. In primele opt luni, activul net al SIF Banat-Crisana a coborat cu 11,38%, de la 1,541 miliarde lei. SIF Moldova a inregistrat in luna august un castig de 4,2 milioane lei, care a dus profitul anual la 81,7 milioane lei. SIF Moldova a incheiat astfel luna august cu cel mai mare castig anual dintre cele cinci societati de investitii financiare.

Tranzactiile realizate in luna august au adus profit, de 2,7 milioane lei, si pentru SIF Banat-Crisana. Astfel, in perioada ianuarie-august societatea a inregistrat un profit de 43,3 milioane lei. SIF-urile au fost mai active pe piata de capital in acest an, in conditiile in care nu s-au mai putut baza pe dividendele acrodate de banci. BRD (BRD) a acordat dividende in scadere fata de anul trecut, iar BCR nu a distribuit profitul din 2009 ci a capitalizat intregul castig si a acordat in schimb actiuni gratuite.

Astfel, SIF-urile au anuntat inca din aprilie ca vor incerca sa profite de variatiile inregistrate de preturile unora dintre actiunile din portofoliu, dar si ca vor vinde unele participatii. Printre titlurile lichide care au fost tranzactionate de SIF-uri in acest an se regasesc actiunile Bancii Transilvania (TLV), BRD (BRD) si Biofarm (BIO).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri