O patrime din totalul blocurilor din Capitala (25%) au fost reabilitate pana in prezent, arata datele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa statistica la nivel de tara inca se pastreaza la un nivel scazut.

Pana in acest moment, in Bucuresti, au fost reabilitate termic 2.337 din 9.244 de blocuri de locuinte, adica 25% din totalul blocurilor de locuinte, ceea ce arata ca exista un potential ridicat de crestere pe acest segment. Spre comparatie, in tara, procentul de blocuri reabilitate este semnificativ mai mic, deoarece schema de finantare guvernamentala a fost extrem de redusa in ultimii ani – de 70 de milioane euro.

Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte a constituit o propritate pentru majoritatea primariilor de sector din Capitala, rezultand ca in perioada 2010-2014 cea mai mare pondere in investitiile derulate de Sectoarele Municipiului Bucuresti, fiindu-i alocate 68% din fondurile destinate cheltuielilor de capital si 26% din total buget, exceptie facand Sectorul 4.

Potrivit unui raport eliberat de Curtea de Conturi a Romaniei, in intervalul 2010-2014 Sectorul 1 al Capitalei a reusit sa reabiliteze peste 77% din totalul cladirilor, peste 800 de blocuri, dintr-un total de 1.050 fiind anvelopate termic.

Pe locul secund in topul performantelor in procesul de reabilitare termica s-a situat Sectorul 2, cu aproape 30% din totalul cladirilor reabilitate, in timp ce pozitia a treia este ocupata de Sectorul 5, cu circa 27% din totalul cladirilor fiind anvelopate termic.

Interesant este faptul ca in prezent, Primaria Sectorului 3 a inceput un amplu proces de reabilitare termica a cladirilor, ceea ce face ca locuitorii din aceasta zona sa se apropie de performantele sectoarelor fruntase.

Pe ultimul loc in acest top se situeaza Primaria Sectorului 4, cu putin peste 9% din totalul cladirilor reabilitate termic la finele anului 2014, circa 144 de blocuri dintr-un total de peste 1.500 de cladiri fiind finalizate.

In Romania sunt aproximativ 8,2 milioane de locuinte aflate in peste 5 milioane de cladiri. Dintre acestea, peste 81.000 sunt blocuri care necesita termoizolare, cu aproximativ 3 milioane de apartamente. In perioada 2009 – 2015 au fost prinse in programul national peste 92.000 de apartamente, dintre care 58.000 au fost finalizate. In perioada 2007-2013, prin fonduri europene au fost reabilitate aproximativ 52.000 de apartamente. La acestea se adauga lucrarile realizate intre timp, insa totalul procentului de locuinte termoizolate nu atinge inca 10%, arata estimarile Asociatiei Romane a Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS).

Conform ROMEPS, piata de polistiren expandat din Romania a ajuns aproape de maturitate si in momentul de fata este superioara din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau Polonia.

Maturizarea pietei de profil se datoreaza, in mare parte, rezultatelor inregistrate de industrie pe parcursul anului trecut – cresterea productiei de polistiren expandat, cresterea calitativa a produselor prin majorarea densitatii medii si a grosimilor utilizate, potentialul ridicat la nivelul reabilitarilor termice etc.

“In 2015, sectorul rezidential a avut o contributie majora la cresterea pietei de termosisteme, reprezentand ponderea cea mai importanta a segmentului lucrarilor de reabilitare. Ultimul trimestru al anului a adus si deblocarea finantarilor pe fonduri europene, lucru care a generat o usoara depasire a volumelor realizate in anul precedent”, a declarat Delia Fillip, director executiv ROMEPS.

De altfel, un indicator al cresterii productiei de polistiren expandat sunt si importurile de stiren (materie prima pentru polistirenul expandat) din perioada 2014 – 2015.

Astfel, conform datelor oferite Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania de catre Institului National de Statistica, importul de stiren a crescut cu 4,72% in perioada ianuarie – octombrie 2015 fata de 2014.

“Cu toate acestea, mai avem un drum destul de lung de parcurs intr-un interval foarte scurt de timp, deoarece pana in 2020 toate constructiile noi vor trebui sa se incadreze in clasificarea de case pasive sau zero energy building”, a explicat directorul executiv ROMEPS.

De asemenea, anul trecut, sectorul rezidential a avut o contributie majora la cresterea pietei de termosisteme, reprezentand ponderea cea mai importanta la nivelul segmentului lucrarilor de reabilitare. In plus, incepand cu a doua jumatate a anului 2015, deblocarea finantarilor pe fonduri europene sau credite accesate de autoritati a dus la depasirea volumelor realizate in anul precedent.

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) a fost infiintata in anul 2004, din 2011 activand sub aceasta denumire. Asociatia isi propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii de polistiren si sa vegheze la respectarea reglementarilor. ROMEPS are, in prezent, 13 membri - Arcon, Austrotherm, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand, Plastics Europe si Swisspor.

Pe lista celor mai mari producatori de polistiren la nivel local se mai numara si AdePlast, companie a omului de afaceri Marcel Barbut, care nu mai face parte din ROMEPS din anul 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri